• Vad är glamping och en glampingstuga?

  Vad är glamping och en glampingstuga?

  De har poppat upp som svampar de senaste åren och tagit en självklar plats på turistsajterna. Vi pratar naturligtvis om glamping – alternativet för alla som vill campa men som vill ha guldkant på upplevelsen. Glamping är ett utmärkt alternativ till mer traditionella enkla semesterboenden som exempelvis B&B, campingplatser, tält och vandrarhem.

  Den tydligaste skillnaden mellan mer traditionella semesterboenden och glamping är att ett glampingboende är lyxigare än ett tält och billigare än ett hotell. Glampingboendens styrka är deras flexibilitet – de kan se ut i princip hur som helst. Det är inte ovanligt med jurtor – de tält som en stor del av mongolerna fortfarande bor i – eller andra versioner av stora tält som är inredda med bekväma sängar, kamin och enklare faciliteter. Nackdelen med tält av olika slag är att de kan vara svåra att hålla vattentäta, värmen läcker snabbt ut genom tältduken och de måste tas ner och rengöras med jämna mellanrum. Trenden att göra glamping som går att använda året runt, till exempel Attefallshus eller containerhus, växer allt mer. Kanske inte minst för att ett Attefallshus som går att använda året runt kan användas till mer än ett tält som bara kan stå uppe under sommarhalvåret. Så om du är nyfiken på vad glamping är och hur en glampingstuga kan se ut – läs vidare!

  Vad är en glampingstuga?

  Vad är en glampingstuga?

  Det lättaste sättet att beskriva en glampingstuga är att säga att det är en träkonstruktion innehållande en mängd bekvämligheter som i regel inte finns i ett tält. Nu tänker du kanske, ja men tjusningen med ett tält är ju att det går att slå upp på en ostörd och vacker plats i naturen. Självklart är det så, men det går att göra med glampingstuga också. Och den stora skillnaden är att i en glampingstuga är du skyddad mot hastiga väderomslag, oönskade gäster från djur och insektsriket och kanske främst av allt; du slipper vakna med en ömmande rygg.

  Ett Attefallshus i allmänhet och glampingstugor i synnerhet är ett utmärkt sätt att utöka en turismverksamhet, oavsett om det handlar om att hyra ut via Airbnb, en campingplats, en stugby, en festival eller något annan turistatrelaterat. Det blir allt vanligare att mindre hotell, pensionat, B&B och campingplatser utökar verksamheten med glamping eftersom intresset och uppskattningen av den här typen av boende ökar stadigt.

  glampingstugor

  Vad finns det för fördelar med glampingstugor?

  Som med så mycket annat här i världen vill vi gärna veta fördelarna med saker och ting innan vi eventuellt köper och installerar dem. Attefallshus eller containerhus som ska användas som glampingstugor är inget undantag. Här nedanför har vi listat några av de viktigaste fördelarna med glampingstugor

  • – Attefallshus eller glampingstugor är ett utmärkt alternativ för mindre ägor

  Om du vill ha fler möjligheter till att ha övernattande gäster, och inte har plats eller vill ha dem boende i huset, är en glampingstuga i form av ett Attefallshus med sovloft, ett smidig lösning. Du behöver inte ha en uthyrningsverksamhet för att installera en glampingstuga eftersom den går att använda till mer än en gäststuga. 

  • – De kan ge en verksamhet mer bredd

  För många är vardagslivet stressigt, inte minst om man bor i ett storstadsområde där pendlingen till och från jobbet tar mycket tid i anspråk. Det gör att allt fler söker sig ut i naturen men alla uppskattar inte att sova under bar himmel, i ett tält eller ett vindskydd. En avskilt belägen glampingstuga erbjuder närheten till naturen, men på ett bekvämt sätt, och kan bli ett bra ekonomiskt tillskott i en befintlig verksamhet..

  • – De erbjuder en unik upplevelse

  Hotell i alla ära men vem vill spendera halva semestern på ett dyrt och litet hotellrum mitt i en stressig stadsmiljö när det finns rofyllda glampingstugor med samma bekvämligheter och naturen utanför dörren? Vi hade inte tvekat en sekund! Glampingstugor kan dessutom placeras där andra byggnader inte hade fått bygglov, vilket ger en helt unik upplevelse; det finns möjligheter att bo på en vingård, på en bondgård eller på en klippa med fantastisk havs- eller sjöutsikt.

  • – De smälter in

  En timmerstuga eller ett containerhus smälter in i omgivningarna även om containerhuset har stora glaspartier. De är tillverkade av miljövänliga material som kommer göra din vistelse ännu mer avkopplande och behaglig.

  • – Autentiska men bekväma

  Camping har många fördelar, och är en fantastisk aktivitet, men det finns även baksidor som inte är så roliga. Om du vill uppleva naturen på nära håll är en glampingstuga det näst bästa alternativet efter tält. Skillnaden är att du sover i en bekväm säng och slipper de ettriga knotten och myggen.

  • – Du behöver inte så mycket bagage

  Har du vildcampat tidigare vet du att du måste vara förberedd på allt. Det innebär en hel del packning utöver den mest nödvändiga, till exempel extra regnskydd till tältet, varma kläder, en extra presenning att spänna upp och laga mat under och så vidare. Väljer du glamping behöver du inte oroa dig och packa ner en massa kompletterande utrustning; allt finns redan på plats.

  • – En timmerstuga eller ett Attefallshus med loft är en bra investering

  Om du behöver ett hemmakontor, en gäststuga eller en extra rum för tonåringarna, är en friggebod det billigaste alternativet. Våra mångsidiga timmerhus är inte bara tillverkade av naturliga material, de kommer även att komplettera ditt hus och höga värdet på egendomen vid en eventuell försäljning.

  lampingstuga

  Frågor och svar om glampingstugor

  Börjar du bli sugen på att ställa upp en friggebod på tomten eller på en avskild plats av din mark? Eller är du sugen på att boka in dig på en glamping? Vi misstänkte nästan det och anar att du kan ha en eller flera frågor. Här nedan hittar du svaren på de vanligaste.

  1.Har glampingstugor toalett och dusch?

  Ja, det kan de ha men det betyder inte att alla har det. Det är en detalj som är bra att ta reda på när du bokar vistelsen. Om du vill bygga en glampingstuga i trädgården eller på din egendom, kan du välja en modell som är tillräckligt stor för att rymma ett litet badrum.

  2. Har glampingstugor sängar?

  Ja, det är det som är grejen med glamping, du ska sova skönt. Vårt råd till dig som ska installera en glampingstuga är att ställa in en stor och bekväm säng.

  3. Finns det värme i en glampingstuga?

  Det finns både och, eftersom det beror på var de är placerade och vad ägaren har bestämt sig för. En del isolerar golv, tak och väggar och lägger in golvvärme för att kunna använda glampingstugan året om.

  4. Krävs det bygglov för en glampingstuga av attefallsmodell?

  Nej, så länge inte Attefallshuset överstiger 30 kvadratmeter behöver du inget bygglov. Däremot kan du behöva marklov för det förberedande arbetet till grunden eller andra tillstånd för att kunna dra in vatten och avlopp. 

  5. Hur mycket kostar en glampingstuga?
  Det beror helt på timmerhusets storlek och vilka faciliteter du vill ha i glampingstugan. 

  En glampingstuga kan alltså se ut på i princip vilket sätt som helst och ha flera användningsområden. Du kan till exempel använda friggeboden till glamping under sommarmånaderna och som hemmakontor resten av året. Behöver du mer plats hemma men inte vill krångla med bygglov och högljutt byggarbete för att bygga ut, är ett Attefallshus eller en Bolundare ett perfekt alternativ.

  scroll to top