• Bygg en grillstuga vid fritidshuset eller hemmavid

    Bygg en grillstuga vid fritidshuset eller hemmavid

    Det finns inte mycket som slår de ljusa och långa sommarnätterna på norra delen av halvklotet. Svenskarna som mer eller mindre har gått i idé under den långa mörka vintern spenderar all tid som bara går utomhus. Inte sällan är det grill av något slag inblandad då grillning och svensk sommar är mer eller mindre synonymt. Många väljer att bygga ett utekök med matplats för att kunna ha fler middagsgäster eller helt enkelt för att komplettera ett litet och trångt inomhuskök. En del väljer att ta det hela ett steg till och bygger en grillstuga.

    En grillstuga kan se ut nästan hur som helst om du bygger den själv. Känner du att det där med att snickra och bygga inte riktigt är din grej har vi lösningen för dig. I vårt sortiment hittar du grillstugor som har allt från en klassisk design till en modern formgivning och de som är inspirerade av den samiska grillkåtan. Traditionellt sett är grillstugor antingen sex- eller åttakantiga men designutvecklingen går framåt även på den här fronten och därför finns det även fyrkantiga och rektangulära grillstugor.

    Bygg en grillstuga vid fritidshuset

    Placering av grillstugan

    Det fina med en grillstuga är att den inte kräver en massa förarbete i form av en betonggrund. Du behöver alltså inte bekymra dig om att leta upp en markentreprenör och vänta på att företaget ska ha tid att ta sig an ditt uppdrag. Så länge du håller dig på din tomt eller mark som du äger behöver du inte heller ansöka om bygglov från kommunen. Det enda du måste tänka på är att inte placera grillstugan närmare tomtgränsen än fyra meter. Även om grannarna inte kan hindra dig från att bygga en grillstuga och placera den där du tycker att det är lämpligt på tomten, är det alltid bra för grannsämjan att informera grannarna i förväg. 

    Grillstugan behöver som tidigare nämnts alltså inte placeras på en betonggrund. Samtliga av våra grillstugor installeras på bjälkar som kan placeras på exempelvis stenplattor. Det viktiga är att du lämnar utrymme för ventilation mellan grillstugans botten och marken, annars kommer grillstugans botten förr eller senare att angripas av mögel och röta.

    Täta väggar eller en öppen struktur

    Innan du köper en grillstuga är det några saker som är helt centrala och som du måste tänka igenom:

    • När och var vill du använda grillstugan?
    • Hur stor ska den vara?
    • Vilken design föredrar du?
    • Vilken budget har du att röra dig med?

    Om du vill ha en klassisk sexkantig design kan vår grillstuga Seattle vara ett alternativ att överväga. Vill ha en grillstuga med mycket glaspartier och en modern design kan du ta en titt på modellen Noah

    Hur mycket glas du vill ha i väggarna på din grillstuga är dels en smaksak och dels beror det på om du bara vill använda grillstugan för att komma undan myggen och regnet på sommaren eller om du vill använda den året om.

    Om du planerar att ställa grillstugan i trädgården i ett bostadsområde, kan det vara skönt att ha två helt träklädda väggar för att minska insynen från grannarna. Vill du väldigt gärna ha glasväggar runt om men ändå undvika nyfikna blickar, är det ett tips att plantera buskar runt grillstugan. Du kan exempelvis välja syrénbuskar som går att formklippa så att det blir täta eller buskar som är gröna året runt för att få insynsskydd även under vinterhalvåret.

    Ska du placera grillstugan på en avskild tomt eller vid strandkanten på din sjötomt kan det vara skönt att en grillstuga med bara tak. Planerar du att använda grillstugan året om är rekommenderar vi att du väljer en grillstuga med mycket träväggar och med dörrar som går att stänga till. 

    Bygg en grillstuga vid fritidshuset eller hemmavid

    Inredning av din grillstuga

    Så står grillstugan äntligen på tomten och om du vill kan du börja använda den direkt. Alla våra grillstugor levereras med sittbänkar, en träkolsgrill med ett centralt och ett justerbart grillgaller, en höj- och sänkbar grillhuv och en bordsskiva i granit som omger grillen. Allt du behöver finns alltså redan när grillstugan levereras. Nja, tänker du kanske, nu glömde ni allt något – belysning. Grejen är den att det inte behövs någon belysning i grillstugan eftersom glöden från kolet skapar ett behagligt och naturligt ljus. Och uppvärmningen, ja den löser kolbädden den också, även när höstrusket viner runt knutarna eller snö ligger meterdjup runt grillstugan.

    Det går inte att sticka under stol med att grillstugan blir bra mycket mysigare om du inreder den. Även om kolbädden ger ett härligt ljus är det inget som hindrar att du drar in el i grillstugan. Efter några timmar på träbänkarna är det lätt att få träsmak i skinkorna, något som kan resultera i att gästerna bryter upp när det är som allra trevligast. Lyckligtvis är det relativt enkelt att råda bot på det problemet.

    Vill du ha sittplatser med en rustik och härlig inredning lägger du ut fårskinnsfällar eller sittdynor i exempelvis tovad ull på sittbänkarna. Ull är ett slitstarkt material som dessutom är självreglerande när det kommer till temperatur. Är det kallt ute är det varmt och skönt att sitta på ett fårskinn eller en tovad dyna och om det är varmt håller ullen din ändalykt sval. 

    Om du har valt en grillstuga med mycket trävägg och mindre fönster behöver du inte bekymra dig så mycket för insyn, men det kan ändå vara trevligt att matcha eventuella dynor på sittbänkarna med andra textilier, till exempel gardiner. Har du istället valt en grillstuga med minimalt med träväggar och mycket glas, kan du inreda med tunna gardiner som du kan dra för när du vill få skugga eller mer avskildhet. Gardinerna fyller både en praktiskt funktion och adderar den där lilla extra känslan av en ombonad miljö i din grillstuga. Det finns inget rätt eller fel när du inreder din grillstuga, det viktiga är att du väljer en inredning som du trivs med och som fungerar för dig.

    scroll to top