• Ökar en friggebod värdet på ditt hus?

  Ökar en friggebod värdet på ditt hus?

  En friggebod är ett litet hus som går att använda på en mängd olika sätt. Alla har sin idé om vad de ska använda friggeboden till för att fylla ett behov. En del väljer att använda friggeboden som trädgårdsbar, bastustuga, gäststuga, hemmakontor, hobbyrum eller träningsrum, för att bara nämna några exempel. Många väljer också att sätta upp och inreda en friggebod för att hyra ut den till turister via Airbnb eller någon annan stugförmedlingstjänst. 

  En helt naturlig och självklar fråga när du börjar undersöka alternativen och möjligheterna att bygga en friggebod är om det verkligen är värt investeringen. Till din stora glädje kan vi berätta att svaret på den frågan är ett rungade ja!

  Vad behöver du tänka på innan du köper en friggebod?

  Förutom att friggebodar är mycket praktiska att tillgång till så höjer de även värdet på din fastighet. Ett extra rum – helt avskilt från den övriga bostaden – som går att använda till en mängd ändamål är eftertraktat bland många husköpare. Och det som är eftertraktat genererar i regel både ett högre utgångspris och försäljningssumma. För att det ska göra det är så klart viktigt att du väljer en friggebod av hög kvalitet och placerar och inreder den på ett bra sätt.

  När du har bestämt vilken modell du vill ha och om du vill ha el, vatten och avlopp indraget i friggeboden är det viktigt att du tar reda på om du behöver ansöka om några speciella lov eller tillstånd. Beroende på husets storlek och användningsområde kan du behöva ansöka om bygglov, marklov eller andra tillstånd kopplade till vatten och avlopp. 

  Du behöver även mäta upp platsen där du har tänkt att placera friggeboden så att du vet att utrymmet räcker. Ett misstag som är betydligt vanligare än man tror, men som är väldigt enkelt att undvika, är att köpe en modell av friggebod eller friggebod som inte ryms i trädgården. Vill du får ut så mycket som möjligt för ditt hus den dag du bestämmer dig för att sälja är det viktigt att du väljer en friggebodsmodell som passar ihop med huset och inte skapar några problem i onödan.

  Ökar en friggebod värdet på ditt hus?

  Varför är en friggebod en bra investering?

  Det bästa med friggebodar är att de erbjuder mer boyta, och vem vill inte ha det? I det socio-ekonomiska klimat som råder i dagsläget behöver allt fler moderna lösningar för vardagliga problem. Det kan till exempel handla om ett behov av att ha hemmakontor efter en flytt ut på landsbygden eller en möjlighet att kunna hyra ut en liten bostad till studenter eller turister för att få en extra inkomst. 

  Yngre par kan förvandla en friggebod till en social yta för att umgås med släkt och vänner, och familjer med många barn kan också behöva extra yta i takt med att barnen växer upp och behöver någonstans att dra sig undan med kompisar eller för att kunna läsa läxor i lugn och ro. 

  Kort sagt kan friggebodar användas till allt från en grillstuga som kompletterar uteköket till en bastustuga eller en cool gäststuga – beroende på vilka ekonomiska tillgångar du har till ditt förfogande.

  En annan anledning till fastigheter som har en friggebod i trädgården är attraktiva är att den extra boytan redan är på plats. Det är mycket arbete och stök med att bygga på eller bygga ut ett befintligt hus och det är långt ifrån alla fastigheter där det går att inreda ett extra rum genom att bygga om källaren eller vinden, eller där en utbyggnad är möjlig.

  Sist men inte minst är en friggebod en bra investering på grund av dess många användningsområden. Som vi har nämnt tidigare går en friggebod att använda till nästan vad som helst. Du kanske använder friggeboden som hemmakontor medan potentiella köpare istället vill använda stugan som träningsrum eller en hemmabio. De kommer behöva göra lite ändringar men så länge friggeboden är vinterisolerad, så att den går att använda året runt, kommer de potentiella köparna tveklöst att se den extra ytan som ett stort plus.

  Ökar en friggebod värdet på ditt hus?

  Hur mycket kommer en friggebod öka värdet på ditt hus?

  Det är omöjligt att ge ett exakt svar på den frågan eftersom det är så många faktorer som spelar in. Parametrar som påverkar värdeökningen är bland annat var du bor, vilken efterfrågan det är på hus i området och inte minst vilken kondition och storlek det är på friggeboden. Många mäklare är dock eniga om att du utan problem får igen kostnaden för att köpa och installera friggeboden när du säljer huset.

  Det är inte bara pengarna som är en fördel här. Med en friggebod i trädgården blir ditt hus med attraktivt för många köpare, vilket kan leda till att det går fortare att sälja huset. Det är inte ovanligt att husägare tycker att det tar lång tid att hitta rätt köpare, men det gäller sällan för fastigheter med extra boendeyta i trädgården. Tänk dig följande scenario: du vill sälja ett hus med två sovrum och en familj med ett litet barn kommer och tittar på huset. Det första de kommer att titta på är om huset fungerar för dem på sikt. De kommer med största sannolikhet sätta stort värde på att det finns ett hemmakontor i trädgården, ett hemmakontor som de senare kan göra om till ett extra rum när deras barn växer upp.

  Ökar en friggebod värdet på ditt hus?

  Vad kan du använda en friggebod till?

  Om du inte planerar att sälja ditt hus utan bara behöver mer yta till något, kan det vara bra att lära sig mer om alla de användningsområden som en friggebod kan ha. Den kan enkelt ändras till exempelvis:

  • – Ett hemmakontor 
  • – Ett hobbyrum
  • – En ateljé
  • – Ett träningsrum
  • – Ett meditationsrum
  • – En skrivarstuga eller musikproduktionsrum
  • – En mansgrotta – bar, hemmabio, gamingrum
  • – Ett gästrum eller gäststuga för släkt och vänner eller för att hyra ut till turister
  • – Förråd
  • – Poolrum
  • – Bastustuga

  Som du kan se finns det mängder av möjligheter, de som vi har nämnt ovan är bara några. 

  Allt du behöver göra är att hitta en friggebodsmodell som passar din behov och din trädgård. Oavsett om du är på jakt efter en liten friggebod att använda som hemmakontor eller en större som kan användas som underhållningsrum eller gästrum, så finns det mängder av modeller att välja mellan på marknaden. Det enda som sätter gränser är din fantasi och möjligtvis din budget. I det senare fallet kan det vara bra att veta att det finns lika många prisklasser som det finns modeller av friggebodar.

  scroll to top