• Underhållsguide för trädgårdskontor 2020

  Timmerstugor är extremt flexibla och användbara för att skaffa sig lite extra yta. När fler och fler har behövt flytta hem kontoret under de senaste månaderna på grund av Covid 19-epidemin så har timmerstugor blivit den perfekta lösningen. Känslan av en härlig timmerstuga gör det till ett perfekt trädgårdskontor. Dessutom är de prisvärda och finns i en rad olika utföranden och storlekar. Genom att investera i ett trädgårdskontor så ökar du värdet på din fastighet, men för att kunna njuta av den i många år framöver så är det viktigt att vara medveten om några tips och tricks när det gäller underhåll.

  Glöm inte att utföra regelbundna inspektioner

  Om du just köpt dig ett nytt trädgårdskontor så behöver du inte oroa dig för mycket över reparationer. Men om du haft din timmerstuga ett längre tag så är det viktigt att komma ihåg att utföra regelbundna inspektioner. Vänta inte tills du ser tecken på mögel eller sprickor i väggarna. Du gör bäst i att utföra en årlig inspektion av timmerstugan både in- och utvändigt. Se till att du håller utkik efter tecken på slitage. Vi rekommenderar även att du håller utkik efter läckor då de kan bli mycket kostsamma. Läckor kan leda till betydande skador och angrepp av mikroorganismer och skadedjur. Det är även värt att nämna att om vatten läcker in genom sprickor och hål så kan det leda till rötskador. Om du märker några sådana tecken är det därför viktigt att du åtgärdar dem direkt. Om du tätar en läcka så snart som möjligt så sparar du både tid, pengar och ansträngning. När det gäller underhåll av trädgårdskontor är det alltid bäst att gå händelserna i förväg.

  Kontrollera grunden på trädgårdskontoret

  Precis som med ett hus så krävs en stadig grund för att en timmerstuga ska kunna klara åren. Om du vill ha kvar din timmerstuga i gott skick under många år framöver så är det viktigt att du ser till att grunden är stadig. Oavsett om den står på plint eller betong så måste grundens material bära upp hela byggnadens tyngd. Varför är det så viktigt att kontrollera grunden? Om din grund inte är stabil och jämn så kan ditt trädgårdskontor sätta sig snett och bli vridet. Utan korrekt stöd så kommer trästrukturen att deformeras och du kommer att få problem med dörrar som fastnar, fönster som inte sluter tätt, sprickor och springor i väggarna och så vidare. Att bara åtgärda de här problemen ett åt gången är ingen särskilt bra lösning om inte även den underliggande orsaken blir åtgärdad.

  Det bör alltid vara en hög prioritet att kontrollera att grunden är plan när du bygger en timmerstuga. Om du planerar att bygga en timmerstuga så bör du alltid se till att ha en stabil grund. Det är inte omöjligt att åtgärda grunden efter att stugan är byggd, men det är förhållandevis krångligt. Vi rekommenderar även att du tillser bra ventilation under din timmerstuga för att undvika framtida skador. Det kan du göra genom att rensa grunden från material som blockerar luftflödet.

  Kontrollera taket regelbundet

  Taket är en annan viktig komponent för att se till att ditt trädgårdskontor håller sig i gott skick. Som ägare till ett timmerstuga så måste du se till att takmaterialet är av lämplig typ och att det sitter tätt från första början. Utöver det så bör du även inspektera taket för att upptäcka sprickor, revor eller andra typer av skador. Genom att inspektera taket regelbundet så har du bättre chans att upptäcka problem tidigt och kunna åtgärda dem innan de blir allvarliga. Om du inte åtgärdar dem direkt så kommer du att börja märka fler och fler läckor och förhöjda fuktnivåer. Eftersom det handlar om en träbyggnad så kan insipprande fukt snabbt leda till röta och försämring.

  Som hemägare är du säkert medveten om att vikten av att hålla efter stuprännorna. De bör kontrolleras regelbundet för att se till att de inte är igensatta. Igensatta stuprännor kan leda till vattenskador, vilket som vi redan nämnt, är något som bör undvikas till varje pris. Rensa bort smuts och löv från stuprören och installera om möjligt en lövsil som fångar upp materialet och hjälper regnvattnet att rinna ner korrekt.

  Behandla träet

  Om du just köpt och monterat ditt trädgårdskontor så har du sannolikt redan klarat av träimpregneringsmomentet. Obehandlat trä är extremt känsligt för skador och ohyra. Det är viktigt här att nämna att träimpregnering inte varar för evigt och att processen måste upprepas regelbundet. Träimpregnering hjälper dig inte bara att undvika ohyra, utan den hjälper även att förbättra utseendet på din sommarstuga. Obehandlat trä kan bli skevt, sprucket, ruttet och missfärgat och sedan behöver du lägga ner tid, pengar och möda på att åtgärda problemen. Det finns många effektiva träimpregneringslösningar på marknaden som hjälper dig att hålla fukten i schack samt förhindrar mikroorganismer och ohyra.

  Måla och måla om ditt trädgårdskontor.

  Våra timmerstugor är tillverkade helt i nordisk gran, ett mjukt träslag som kräver korrekt målning direkt efter montering. Våra timmerstugespecialister rekommenderar att alla sidor av fönster och dörrar, samt ytterdetaljer och väggar målas så snart byggnaden är monterad. Obehandlat trä behöver impregneras inom ungefär en vecka från montering och målas med 2–3 lager färg av god kvalitet, eller oljas in med träolja inom högst 4 till 6 veckor. Allteftersom tiden går så kommer du säkert att märka av en viss missfärgning, särskilt om trädgårdskontoret utsätts för väder och vind. För att det ska hålla sig estetiskt tilltalande och för att skydda det mot skada så kan du behöva måla om det regelbundet.

  Kom ihåg att när det gäller timmerstugor så är det viktigt att åtgärda problem direkt. Små problem blir ofta värre med tiden så om du märker en liten spricka eller vätskeskada så rekommenderar vi att du åtgärdar den direkt. En investering i ett trädgårdskontor har många fördelar och genom att följa våra råd så kommer du att kunna njuta av den här mångsidiga byggnaden under en lång tid och behöver inte lägga ner mycket pengar på underhåll.

  scroll to top