• Vilka är fördelarna med en isolerad friggebod?

  Att investera i en egen isolerad friggebod är ett hållbart val. Utrymmet kan till exempel  användas som ett rymligt hobbyrum, vilket gör att friggeboden är ett utmärkt val. 44 mm  tjocka väggar betyder att stugan är robust byggd och kommer att hålla under många år  framöver. Alla våra modeller med väggtjocklek av 44 mm eller tjockare har 2-glasfönster.  Fönster med 2-glas har en isolerande luftspalt och är betydligt bättre än englasfönster.

  Våra bästsäljande friggebodar är lätta att montera. De levereras med dubbelglas på fönster och  dörrar som standard. Alla våra byggnader är tillverkade av senvuxen nordisk gran. Både  träskyddsmedel och shingeltak finns som tillval.

  friggebod

  Ytterligare fördelar med friggebod

  En isolerad friggebod i byggsats är populärt. Du kan välja den layout och design som passar  dina behov bäst, vare sig det rör sig om en renodlad sovstuga, billig friggebod eller ett större  hus. Här är några fördelar med att bygga sin egen stuga:

  • Fåtal begränsningar
  • Extra unikt hem till trädgården
  • Spara pengar genom att göra det själv

  Genom att bygga själv kan du även spara pengar och du har större möjlighet att skapa ett  unikare litet extra hem till din trädgård. Om du gör arbetet själv betalar du betydligt mindre än  om du anlitar en entreprenör. Det kan bli stora besparingar, särskilt om du bygger en större  stuga. Du kan även prova dig fram med att bygga en isolerad friggebod innan du kanske väljer  att utöka ytterligare och bygga ett nytt Attefallshus. Du får i många fall bygga både en  isolerad friggebod och ett Attefallshus på din tomt.

  Den största fördelen med att bygga din egen friggebod är att du kan skapa ett genuint unikt  utrymme som är skräddarsytt för dina behov. Det finns i princip inga begränsningar för vad  du kan göra med inredningen, så du kan låta fantasin flöda fritt på husets insida. Utsidan  behöver dock oftare följa vissa regler.

  Detta ger dig möjlighet att skapa ett unikt utrymme på insidan som återspeglar din  personlighet och dina intressen, samtidigt som du har ett hus som passar bra in i din  omgivning och kring ditt befintliga hus. En fin detalj som tillför flera positiva värden för er.

  Regler att tänka på vid bygge av friggebod

  Friggebodar på 5-15 m² kräver som regel inte bygglov. Du får uppföra en eller flera i närhet  av bostadshuset. Dock får de inte uppföras närmare än 4,5 meter från grannars tomtgräns.  Men med grannens tillstånd får den stå närmare. Att prata med grannar kan vara första steget.  Den sammanlagda byggnadsarean av alla friggebodar på tomten får som mest vara 15 m².  Högsta höjd från mark till taknock får inte överstiga 3,0 meter. Friggeboden måste stå fritt och  får således inte byggas ihop med bostadshuset.

  Andra saker som inte regleras av särskilda bestämmelser, men ändå är viktigt att ha i åtanke är  ventilation, vatten och avlopp. Att sätta in en ventilator kan löna sig, då det bland annat kan hjälpa till att undvika fuktskador. När frisk luft tillförs och förbrukad luft förs ut regelbundet,  skapas ett trevligare inomhusklimat. Friskluftsventiler ska monteras så långt bort från dörren  som möjligt ungefär 220 cm ovan golv och ovanför fönster. Med ett ventilationssystem kan ni  se fram emot ett förbättrat klimat inomhus.

  Husets standard påverkar och avgör lösningar för vatten och avlopp. Miljökontoret ställer  krav utifrån det nyttjande som är möjligt och inte hur ägare tänker nyttja huset.

  friggebod

  Tänk på att det exteriöra ska följa reglerna

  Om du letar efter ett skräddarsytt utrymme som är anpassat efter dina specifika behov, så är  det ett bra alternativ att bygga din egen stuga. Du kan välja layout, utformning och till och  med vilka material som används vid byggandet. Detta ger dig fullständig kontroll över ditt  hem och garanterar att det uppfyller alla dina krav.

  När du bygger så kan det ibland behövas göra vissa justeringar i efterhand, som att ta upp för  en dörr till förråd eller till din stuga. Du kanske även behöver en förrådsbod eller en  redskapsbod som håller samma typ av stil som ditt större bygge. Då kan det vara en god idé  att köpa dessa från samma tillverkare.

  Känslan när du börjar bygga en egen friggebod

  Det är en härlig känsla att vara igång med att bygga en alldeles egen friggebod. Man kanske  har lagt många timmar på att titta runt bland olika modeller, jämfört priser, olika utseenden  och utrustning. När du eller ni äntligen landar i ett beslut att ni vill köpa och satsa på en  friggebod som känns passande hemma hos just er, så brukar en nöjd känsla infinna sig. Man  får värde för pengarna och det går framåt. Snart har ni mer användbar plats som ni kanske  önskat er länge.

  Det spelar mindre roll hur länge ni har gått och funderat på att köpa en friggebod. Om det är  en äldre eller en ny idé som spirar. Det viktiga för att kunna komma framåt i processen är att  påbörja de steg som man behöver gå igenom och följa de.

  Förvaring eller ett utrymme för aktiviteter

  Vad har ni för saker som ni önskar kunna gömma undan? I en friggebod kan du förvara saker  som används ibland såsom barns leksaker, era cyklar, trädgårdsredskap, extra stolar, med  mera. Verktyg som kan rosta sönder är ett annat perfekt exempel. Så slipper man köpa nya  vartannat år. Istället stoppar du undan trädgårdstillbehör och alla leksaker på ett behändigt sätt  snabbt i ett praktiskt närliggande utrymme. Därmed förlängs även livslängden på samtliga  saker.

  Det är även populärt att använda en friggebod till kontorsyta, extra sovrum eller som gym.  Ibland får man vända och vrida på fantasin för att komma fram till hur just ni kan anpassa er  friggebod till den bästa lösningen. En stor fördel med friggebodar är att de går att anpassa  efter ens egna behov. En multifunktionell byggnad att glädjas åt under lång tid framöver.

  Med åren kan behoven förändras och en friggebod som kanske tidigare använts som förråd  kan istället bli till ett litet kontor. Föreställ er att sitta i sin egen trädgård och jobba hemifrån med en hobby eller verksamhet. Det är väldigt praktiskt och samtidigt en lyxig bekvämlighet  som inte är långt borta.

  scroll to top