• Vad behövs för att bygga en bastustuga?

    Vad behövs för att bygga en bastustuga?

    För att bygga en egen bastustuga eller bygga bastu behövs en plats att ställa stugan på, en budget, i vissa fall krävs bygglov, samt ett genuint engagemang.

    Alla byggprojekt kan delas in i olika delmål med huvudmålet att stugan ska stå helt färdig, och detta gäller även för bastustugor.

    Att ha frågor om att bygga bastu är naturligt då det omfattar ett antal regleringar som man behöver känna till väl. Inte minst är säkerheten en viktig faktor för att ni ska kunna ta hand om er nya bastu på ett optimalt sätt.

    När allt är på sin plats kommer ni att kunna njuta av många underbara timmar i er nya friliggande bastubyggnad.

    Detta behövs för att bygga en bastustuga:

    • Budget
    • Plats på tomten
    • Anmälan till byggnadsnämnden vid ändring av avlopp, vatten etc.
    • Bygglov (i vissa fall)
    • Val av modell
    • Engagemang
    • Takhöjd på minst 190 cm

    För vedeldad bastu krävs även:

    • Murstock
    • Skorsten
    • Anmälan för installation av eldstad
    • Brandskyddsregler tillämpas om din bastu är större än 10 kvm och placeras närmare än 4 meter från bostadshuset

    Stuga med bastu: Investera i en egen bastustuga

    En bastustuga i trädgården ser inte bara fint och mysigt ut, den ska framför allt byggas för att skänka värme och avkopplande stunder när man längtar efter det som mest.

    Vill man kunna kliva in i ett härligt uppvärmt utrymme ofta, så kan det vara smart att skaffa en egen bastustuga. Det blir som att ha två byggnader i en, vilket kommer att ge er dubbel glädje.

    Att välja rätt mått på bastustuga

    För att kunna variera sin kroppsposition och lägga sig ner på laven ibland, är det bra att den är minst 200 cm bred och att det finns 60 cm yta att sitta på. Räkna med att varje person behöver 0,8 kvadratmeter med plats i bastun. Att ta med dessa mått för bastu gör att ni får en väl lämpad byggsats redan från start.

    Bastu med olika mått och utföranden

    Vi har bastu med olika mått, från 2×2 meter till bastustugor på 7×3 meter och bastuhus på 8×5 meter, och du kan hitta mer information om olika mått och utföranden genom att fortsätta läsa mer här på sidan.

    Hur mycket kostar det att bygga en bastu?

    Hur mycket det kostar att bygga en egen bastu varierar beroende på olika parametrar som bland annat storlek, kvalitet och aggregat. När ni vill vara prismedvetna finns olika möjligheter att titta på. Vi har mindre bastustuga från lägre prisklasser upp till stora rymliga bastuhus på flera kvadratmeter som kostar något mer.

    Välja bastuhus efter behov, tycke och smak

    Vilket bastuhus eller bastumodell ni tänker välja, samt som kommer att passa bra in hemma hos er, är enbart ert personliga beslut. Det kanske finns mycket att överväga kring er nya bastu, eller så vet ni ungefär vad ni letar efter och kan ta ett beslut ganska snabbt.

    Måste man ha bygglov för bastu?

    Svaret på frågan om man måste ha bygglov för bastu är i de flesta fall nej. Men gör man ändringar behöver dessa anmälas till byggnadsnämnden.

    Hur stor bastu får man egentligen bygga utan bygglov? Det är inte storleken på bastun som avgör om bygglov krävs, utan det är endast eventuella ändringar på vatten, avlopp mm. Så ni kan i princip välja vilken bastustuga som helst och få igång byggprocessen ganska snabbt.

    Frågor om tekniska delar som ångspärr och avlopp

    När det kommer till mer tekniska frågor som måste man ha ångspärr i bastu? samt måste man ha avlopp i bastun? så kan ni hitta svaren här på sidan.

    Vi vill informera dig som köpare av bastustuga på ett tydligt sätt så att du kan känna dig både välinformerad och inspirerad inför bastuköpet.

    En välisolerad bastu behöver ingen fuktspärr då bastun är ett väldigt torrt utrymme. Så man behöver inte tänka på att det skulle bli fuktvandring i byggnaden. Gällande avlopp är det en tillgång men inget krav. En bastu kan betraktas som ett våtrum.

    Viktigt att prioritera bra isolering i bastu

    När ni har startat bygget av er bastu är det viktigt att prioritera bra isolering av bastun. En ordentlig bastuisolering kommer att snabba på tiden det tar för att värma upp hela utrymmet.

    Även temperaturen påverkas positivt av detta, då den lättare kommer hålla sig på en jämn nivå och blir behagligt för alla bastubesökare. Så det lönar verkligen sig att satsa rejält på detta moment – att isolera den väl. Oavsett om det är en liten bastu eller en av större modell.

    Isolera både tak och väggar för bästa resultat

    Vi kan rekommendera att isolera med 45-70 mm isolering i taket (gäller för bastu som är fristående), samt både av tak och väggar för en bastu inomhus.

    Att använda glasull gör arbetet smidigt då den är praktisk och lätt att arbeta med. Glasull håller även formen på ett smart sätt och är dessutom obrännbar. Det ska finnas minst 20 mm luftspalt mellan bastu och yttervägg, och mellan bastu och tak.

    Vedeldad bastu eller eldrivet bastuaggregat?

    Om ni ska bygga en bastu utomhus så finns det inget som är bättre än en vedeldad bastu. En vedeldad bastu ger en jämnare värme.

    Med ett eldrivet bastuaggregat kan en bastu värmas upp förvånansvärt fort. Det är en praktisk och bekväm lösning som lämpar sig mycket bra när man önskar att ha en bastu inomhus.

    Starta aggregatet genom enkel knapptryckning

    Genom att trycka på en knapp på ett eldrivet aggregat startar uppvärmningen på ett kick. Det dröjer inte många minuter innan bastun nått en behaglig temperatur och du kan kliva in i det nya värmande utrymmet.

    Det är lätt att reglera temperaturen med en annan knapp där effekten av värmen kan ställas in efter önskemål. Man ska även hålla koll på termometern i bastun.

    Värdefulla tips när du ska välja bastuaggregat

    När det är dags att välja aggregat till bastun ska man sträva efter att få balans mellan aggregatets värmeeffekt och bastuns volym.

    Man ska inte ha för låg effekt för då kan värmen bli otillräcklig, men inte heller för hög eftersom det kan leda till överhettning. En låg effekt kan även leda till för låg luftfuktighet i bastun, och för hög effekt kan ge driftstörningar. Därför är det ytterst viktigt att detta blir helt rätt.

    Välja panel till insidan i bastun

    Att välja panel till bastun är enkelt då vi använder träslaget senvuxen nordisk gran. Man vill att det ska vara varmt i basturummet men inte att väggarna ska bli heta.

    Det finns olika träslag att ha inne i en bastu, alla med olika egenskaper. Al och asp är fria från kvistar och kan i vissa fall lämpa sig bra till lavarna.

    Det går bra att blanda olika träslag i en bastu så att man har ett att sitta på, ett annat till väggar och ett tredje till taket. Attefallshuset24 tillverkar panel av senvuxen nordisk gran, vilket har många fördelar som bland annat hög kvalitet.

    Tänk på detta när du ska välja bastudörr

    Av säkerhetsskäl ska en bastudörr alltid öppnas utåt eftersom det är lättast. Fukt i bastun kan få dörren att svälla och detta får aldrig bli ett hinder som påverkar förmågan att öppna den.

    Med en bastudörr monterad på samma vägg som aggregatet blir cirkulationen i bastun mer optimal. Så försök därför att placera dörr och bastuaggregat på samma vägg.

    Det finns bastudörrar med fönster och bastudörrar utan fönster. Det är trevligt att kunna se ut inifrån bastun och få ett ökat naturligt ljusinsläpp utifrån.

    Ventiler och ventilation i en bastu

    För att värmen i en bastu ska kunna öka till högre temperatur, behöver man få luften att röra på sig. Man kan lätt tro att det kan verka märkligt samt är fel teknik att ventilera ut luften ur bastun direkt vid starten av uppvärmningen, eftersom man vill uppnå just hög värme i bastustugor. Men det är helt rätt sätt att gå till väga.

    Bestämma bastuinredning: Köpa de bästa tillbehören

    När bastun står klar kan det vara lägligt att börja titta på vilken inredning man vill ha i den. Kanske har du redan en tydlig bild av hur din nya bastu ska bli inredd?

    Det finns olika utföranden på borstar, hängare, skopor, stävor, termometrar, stolar och lavar. Men tänk på att en bastu inte ska vara överflödigt inredd med saker då de inte ska ta fokus från det primära syftet. Det ska vara enkelt att göra rent och alla saker ska fylla sin funktion.

    När bastun äntligen står på tomten

    Det bästa med att äga bastu är stunden då bastun äntligen står på er tomt och är redo att börja använda. Ni kan bestämma exakt vilka tider och stunder ni föredrar att bada bastu. Den kommer att stå kvar i många år och värma er timme efter timme, år efter år.

    Sitt i en bastustuga, njut och titta ut

    Då återstår att sitta i bastustugan och njuta av de olika tillgångarna som bygga bastu kan medföra. Med fönster och dörr av glas kan ni titta ut och få in ljusinsläpp i er bastustuga av trä. En mycket trevlig lösning som kommer att förhöja stämningen för alla inne i värmen.

    En bastu är en långsiktig investering

    För ökad avkoppling är det mysigt att lägga sig ner och blicka ut över träden, gräset och naturen. Det är svårt att hitta ett bättre sätt att varva ner på efter en krävande arbetsvecka. Djup avslappning i er nya varma bastu för både kropp och själ.

    Bastuns positiva effekter på hälsan

    Att bada bastu regelbundet har flertalet positiva effekter på människors hälsa. Värmen sänker stressnivån och gör att man sjunker ner i djup avslappning ganska fort.

    Huden mår bra av klimatet inne i bastun och gör att den rengörs, blodcirkulationen ökar viket har positiva effekter på hjärtat och andningen.

    Att blanda olika aromatiska dofter med vatten, och hälla sakta över det varma aggregatet kan sprida underbara avkopplande eller uppiggande dofter i basturummet. En förnimmelse av de väldoftande aromer som du gillar bäst och föredrar att associera till i stunden finns att köpa här.

    scroll to top