• Oktober är här – vad behöver du göra omgående med Attefallshuset?

    Oktober är här - vad behöver du göra omgående med Attefallshuset?

    Oktober är här med dagar som blir allt kortare och luften är härligt krispig. Halloween väntar och med den alla vackra pumpdekortationer och lyktor. Kanske har du planer på att förvandla ditt attefallshus eller friggebod till ett spökhus. Det är med andra ord dags att beta av listan med de nödvändiga höstjobben, som att rensa ogräs, räfsa löv (eller klippa sönder dem med gräsklipparen om du inte vill räfsa), ordna trädgårdskomposten och se över och ställa undan alla trädgårdsverktyg och -redskap. 

    Så låt oss börja med det som kanske är lite mindre roligt innan vi går loss med dekorationerna till Halloween. För att underlätta för dig har vi satt ihop en checklista över de åtgärder som är absolut viktigast att göra för att förbereda Attefallshus, friggebodar och trädgårdsförråd inför vintern.

    Inspektera och isolera alla rör

    Det första du ska börja med är att kontrollera alla stuprör och vattenledningar. Även om det inte finns några synliga läckage eller brister i isoleringen nu är det bättre att kontrollera dem en extra gång än att stå med en läcka mitt i vintern. Vattenrör som springer läck på vintern gör det ofta för att de inte är ordentligt isolerade eller inte isolerade alls. 

    Om du har vattenledningar som inte är isolerade är det ett mycket smart drag att isolera dem med rörisolering som är tillverkad i polyeten. Onödigt, tänker du kanske, om du bor i de sydligaste delarna av landet där det sällan blir riktigt kalla vintrar. Till saken hör att det inte krävs någon längre köldknäpp för att vattnet ska frysa i rören, särskilt om byggnaden i övrigt inte är isolerad och uppvärmd, så varför chansa. Rörisolering är betydligt billigare än att åtgärda en vattenläcka till följd av sönderfrusna rör.

    Har du mycket träd i trädgården, eller om grannarna har det, är det lätt att stuprännorna på ditt Attefallshus eller friggebod fylls med blöta och multnande löv. De kan både sätta igen stuprännorna så att regnvattnet antingen blir stående eller svämmar över, och åka med regnvattnet ner i stuprören där de fastnar och korkar igen röret. Det är inget större problem på sommaren, men när regnet vräker ner under hösten kan det snabbt bli ett problem. Rensa hängrännorna regelbundet så undviker du betydligt jobbare arbete med att lossa och rensa ur rör ur stuprören.

    Starta en trädgårdskompost eller vänd den befintliga

    Oktober är en perfekt månad för att starta en trädgårdskompost, särskilt om du har mycket träd och buskar på tomten. Och det är inte alls så svårt som du tror att få igång en trädgårdskompost och på köpet får du utmärkt och näringsrik matjord att odla i. Du kan köpa en färdig kompostbehållare eller bygga en själv av antingen brädor eller kompostgaller. Men följande fem punkter har du snabbt en kompost:

    1. Välj ut en plats på tomten där komposten inte syns allt för mycket. Märk ut kompostens form och storlek.
    2. Om du bygger komposten själv, så bygg den direkt på marken. Då tar sig daggmaskarna lätt upp från den underliggande jorden och hjälper till att skynda på komposteringen.
    3. Fyll komposten utifrån och in mot mitten, och lägg vartannat varv med hårdare material och vartannat mjukt. Tänk på att det tar lång tid för grenar och ris att förmultna så det är bättre att lämna det i sektionen för trädgårdsavfall på återvinningscentralen.
    4. Ju fler daggmaskar i komposten desto bättre. Om du inte vill gräva och leta efter daggmaskar i trädgården kan du köpa kompostmaskar på nätet. Det finns förvånande många webbutiker som säljer kompostmaskar.
    5. Fyll på med nytt material i komposten efterhand som avfallet förmultnar och sjunker ihop.

    Om du redan har en trädgårdskompost igång har du säkerligen redan upptäckt att det är mer eller mindre ett måste att dela in komposten i två avdelningar; en där förmultningen är i full gång och en där du fyller på med nytt trädgårdsavfall. Löven som du rensar ut från hängrännor och stuprör är utmärkta att lägga i botten av en kompost, liksom gräs. Så passa på att bygga och starta en trädgårdskompost samtidigt som du rensar runt friggeboden och förbereder den inför vintern.

    Kontrollera taket och vindskivorna

    Samtidigt som du rensar hängrännorna är det också bra att kontrollera taket och vindskivorna. Det är särskilt viktigt att kontrollera takpappen på trädgårdshus med platta tak eftersom regnvattnet ligger kvar lite längre innan det rinner av. Om en skarv eller ett skyddsbleck är försvagat tar det inte långt tid innan vattnet börjar tränga in under takpappen. Fuktskador kan ta lång tid att upptäcka och de är kostsamma att åtgärda. 

    Genom att inspektera taket på friggeboden eller trädgårdsförrådet höst och vår har du bra förutsättningar att upptäcka ställen där fukt kan tränga in och åtgärda dem innan de blir ett allvarligt och kostsamt problem. Om du har ett garage kan du passa på att kontrollera garagetaket samtidigt.

    Rengör och ställ undan trädgårdsredskapen

    Beroende på var i landet du bor är september och oktober i regel de månader som många gör ett sista arbetsryck i trädgården för att gräva upp de sista vissnande sommarblommorna, gräva ner lite lökar inför våren och kratta upp de sista säckarna med löv. 

    Passa på att göra snyggt runt Attefallshuset eller friggeboden när du fixar de övriga landen i trädgården. Investera i lite höstväxter, till exempel kärleksört, ljung och prydnadskål och gör ett snyggt höstarrangemang utanför hemmakontoret, gäststugan, träningsrummet eller vad du nu använder friggeboden till.

    Det sista du gör är att rengöra alla trädgårdsredskap ordentligt, så är de mycket roligare att ta fram och arbeta med till våren. Passa även på att sortera ut redskap som är utslitna innan du ställer undan dem inför vintern. 

    Ställ undan utemöblerna

    Om du har ett Attefallshus med veranda är det lika bra att passa på att rengöra trädgårdsmöblerna och ställa undan dem för vintern. Beroende på vilket material möblerna är gjorda i kan du antingen spola av dem med en vattenslang, skura dem en diskborste och ljummet såpvatten eller torka av dem med en fuktig trasa. 

    Förvarar du möblerna i trädgårdsförrådet eller garaget kan du med fördel täcka över dem med en presenning eller ett överdrag, så blir de inte så dammiga. Förvara eventuella dynor i en dynbox i plåt eller plast i garaget eller trädgårdsförrådet för att säkerställa att mössen inte kommer åt dem. Har du möjlighet är det bäst att förvara dynorna till möblerna i bostaden eller i friggeboden.

    Om du har ett Attefallshus eller en friggebod vars golv och tak inte är isolerat kan du beställa en kompletterande golv- och takisoleringssats från oss. Då kan du njuta av ditt trädgårdshus även under de kallaste vintermånaderna.

    scroll to top