• 7 anledningar att ha en yoga-studio i trädgården

  7 anledningar att ha en yoga-studio i trädgården

  Gym-branschen i allmänhet och yoga-branschen i synnerhet växer som aldrig förr eftersom allt fler väljer att träna utomhus eller gå till gymmet före andra aktiviteter. Träning har också blivit en viktig del av vårt liv eftersom många av oss har allt mer stillasittande arbeten med värk i armar, axlar, nacke och rygg som följd.

  När corona-pandemin slog till med full kraft var det många yogastudior som stängde helt under några månader, ett beslut som påverkade både ägare och medlemmar. Många fick då svårt att upprätthålla en träningsrutin på grund av att många inte har plats för att träningsrum eller ens en träningshörna i bostaden. Yogastudiorna och gymmen är i skrivande stund öppna igen men alla känner sig ändå inte bekväma med att gå dit på grund av det rådande smittoläget. Vi har den perfekta lösningen på det problemet – ett trädgårdsgym.

  Ett yogastudio i trädgården erbjuder en möjlighet för en nystart med träningen och komma i form så väl fysiskt som psykiskt. En yogastudio är till glädje för alla och den goda nyheten är att du enkelt kan inreda en i en friggebod eller ett containerhus.

  Är du osäker på vad en friggebod eller ett containerhus är? Läs vår guide för olika slags friggebodar och få mer kött på benen.

  De sju främsta fördelarna med en yogastudio på tomten

  Det går inte att sticka under stol med att det är en större investering att bygga en friggebod på tomten och inreda den som yogastudio. Fördelarna väger dock upp kostnaderna och det är inte omöjligt att investeringen betalar igen sig på sikt eftersom du inte längre behöver lägga pengar på medlemskap på ett gym eller en yogastudio. Här nedanför kan du läsa de som vi tycker är de främsta fördelarna med att ha en yogastudio i trädgården.

  7 anledningar till att ha en yoga-studio

  • Slipp stressen med fullbokade pass

  Om du någon gång har haft ett medlemskap på ett gym vet du med största sannolikhet vad vi menar när vi säger trängsel på gymmet efter nyår. Många avlägger ett nyårslöfte om att börja träna mer eller regelbundet, vilket leder till att passen är fullbokade och det står mängder på återbudslistan till varje pass. De flesta har medvetet eller omedvetet glömt sitt löfte några veckor senare. Studier visar dessutom att 80 procent av de som köpte ett års- eller månadsmedlemskap på ett gym eller en yogastudio i januari, slutar använda det inom fem månader. De fullbokade passen och stressen med att hinna boka ett pass innan platserna tar slut är också en orsak att många slutar gå på gymmet och tappar motivationen till att träna. Med ett träningsrum eller en yogastudio i trädgården är det vanligtvis lättare att bibehålla motivationen.

  • Slösa inga pengar på dyra outnyttjade gymmedlemskap

  Ett medlemskap på ett gym- eller en yogastudio kostar i snitt 350 kronor i månaden och cirka 21 procent av alla svenskar äger ett gymkort av något slag – det är den nästa högsta andelen i Europa.. Trots det är det bara 65 procent som uppger att de tränar aktivt enligt WHO:s rekommendation, det vill säga 2,5 timma i veckan. Det är med andra ord mycket pengar som går upp i rök i outnyttjade gymmedlemskap varje år. En friggebod inredd som en yogastudio kan helt eller delvis förhindra att du blir en del av den statistiken. Med ett hemmagym behöver du aldrig mer spendera mängder med pengar på ett medlemskap för att komma i form.

  7 anledningar till att ha en yoga-studio i trädgården

  • Kort väg till träningslokalen sparar tid

  En annan anledning till att det är en bra investering att sätta upp ett Attefallshus i trädgården, och inreda det som en yogastudio, är att det är nära. Att ta sig till gymmet kan vara en kamp, särskilt om du är trött,det är dåligt väder ute eller du behöver ta dig en längre sträcka. Det är mycket bekvämare att bara ta några steg från ytterdörren till träningslokalen och du behöver inte planera för trafikstockning och liknande. Dessutom slipper du tidskrävande moment som att packa gymväskan, köpa en massa dyra träningskläder för att smälta in på gymmet, trängas med andra i omklädningsrummet, komma tidigt för att få en bra plats och så vidare.

  • Känn dig bekväm även om du är otränad

  De flesta träningsverksamheter gör allt de kan för att alla ska känna sig bekväma när det tränar. Men om du har haft ett längre uppehåll eller aldrig har tränat yoga  tidigare, är det lätt att känna sig som en elefant i en porslinsaffär. Det kan kännas jobbigt även om ingen dömer dig. Som relativt nyförlöst kvinna kan det kännas extra jobbigt att träna i en grupp med andra eftersom kroppen inte är densamma som före graviditeten. Ett hemmagym kan vara den perfekta lösningen för att börja träna lite försiktigt och successivt komma i form innan du bokar ett gruppass. Du kan göra nedåtgående hunden (downward-facing dog) och andra yogapositioner som kräver lite träning i lugn och ro, utan att någon ser dig, oroa dig för att falla in i någon annan utövare eller oroa dig för att se dum ut.

  • Hemmagym är mer hygieniska

  Du behöver inte lida av bakteriefobi (bacillskräck i vardagligt tal) för att tycka att omklädningsrum och träningslokaler är lite ohygieniska. Hur mycket personalen än arbetar för att hålla lokalerna helt rena är det svårt med så mycket folk som passerar. Även om alla uppmanas att torka av redskap och liknande efter sig är det inte alla som gör det så noggrant som du skulle vilja. Med en liten yogastudio hemma, i exempelvis ett eko-vänligt pop upp-containerhus, är det tidskrävande och tröttsamma arbetet med att rengöra efter andra ett minne blott. 

  7 anledningar till att ha en yoga-studio i trädgården

  • Du får mer tid över till familj och vänner

  När du har en yogastudio i trädgården behöver du inte lägga tid på att ta dig till och från träningslokalen. Istället för att sitta fast i trafiken eller leta parkeringsplats utanför yogastudion, kan du lägga den tiden på att se ett avsnitt av din favoritserie, laga god mat med din partner eller leka med dina barn. Att ha en yogastudio, som även kan användas till annan träning, i trädgården kan leda till att hela familjen tränar tillsammans, eller så kan du bjuda in dina vänner till ett gemensamt yogapass.

  • Du kan inreda din yogastudio efter dina behov och önskemål

  Det här är kanske den största fördelen av de som vi har tagit upp. Inreder du ett Attefallshus eller en friggebod till ett hemmagym är det du som sätter reglerna. Det gäller allt från vilken utrustning som ska finnas i din yogastudio till vilken musik som är okej att spela. Dessutom kan du träna yoga vilken tid som helst på dygnet eftersom du inte behöver rätta dig efter några öppettider. Det är du som bestämmer allt!

  Det är många fördelar med att inreda ett hemmagym eller en yogastudio i trädgården. Vi har en mängd modeller av Attefallshus, containerhus och friggebodar som alla enkelt kan göras om till hemmagym. Vill du ha möjlighet att inreda dusch och bastu som komplement till ditt hemmagym rekommenderar vi Attefallshus med sovloft Sverige F eller stor trädgårdsstuga med bastu Devon 3. Har du lite mindre med plats eller vill slippa ansöka om bygglov rekommenderar vi uterum Noah, timmerstuga Nora D.eller sommarhus Nora C. Samtliga modeller av våra trädgårdshus kan ha en mängd varierande användningsområden och om du kan lätt låta din yogastudio fungera som hemmakontor när du inte tränar.

  scroll to top