• Måla – För bästa resultatet

  Vädret spelar stor roll i utomhusfärgens täckförmåga och hållbarhet.

  Sommaren är bästa tiden på året på många sätt. Även när det kommer till måla era utomhus snickerier. Man kan börja måla redan i slutet av April ända fram till slutet av September.

  Helst ska det inte vara för fuktigt eller varmt. Bäst är om det varit uppehåll med regn i en vecka innan du målar. Träets fuktighetshalt ska helst inte vara mer än 15%. Fuktighetshalten kan du testa med en fuktmätare. Tänk gärna framåt när du målar. Kolla väderprognosen 3-5 dagar framåt. Beroende på projektets storlek.

  Direkt solljus

  När du ska måla försök att måla i direkt solljus. Solen gör att färgen torkar för snabbt och inte hinner tränga in i träet på ett korrekt sätt. Om det torkar för fort kommer motsåndet mot väder och vind att minska.


  Tänk också på luftfuktigheten

  Det är inte optimalt att måla i direkt solljus och inte heller om det är för fuktigt i luften. En molnig men torr sommardag med cirka 60% luftfuktighet är bästa dagen du kan måla på för att få ut max verkningsgrad på din färg. Luftfuktigheten bör inte ligger på över 80 % eller under 40% när du målar.

  Bor du i ett kallare område i Sverige bör du tänka på att luftfuktigheten kanske variera mer under dygnet och tar längre tid att torka.


  Bästa tiden under dagen att måla


  Om man låter solen skina på träet innan man börjar måla så är det bästa. Då hinner fukt och dagg hinner försvinna när solen gör sitt jobb.


  När du ska köpa pensel.

  Innan du åker till affären för att köpa penslar och annat du behöver. Titta och mät brädorna du ska måla. Färgpenseln bör ha samma bredd som brädorna du ska måla

  1. När du målar, måla ett stycke åt gången. – de kallas för vått i vått. Detta för att undvika överlappningar och få en jämn färg och hela projektet.

  2. Fördela färgen i enhetliga, likadana penseldrag. Börja gärna uppifrån och gå neråt.

  3. Följ brädornas riktning.

  4. Måla på samma sätt över hela projektet.

  scroll to top