• Lite bra att veta om timmerstugor

  Stora timmerstugor har ett subtilt sätt att hjälpa dig att återupptäcka hur charmig natur och enkla träkonstruktioner kan vara. Lukten och stockarnas struktur leder dig närmare skogen precis i din bakgård på ett enkelt men obestridligt sätt. Detta är en av de främsta anledningarna till att stora timmerstugor har blivit så populära de senaste åren. 

  Behöver jag tillstånd för stora timmerstugor?

  Låt oss börja med en bit information du borde ha eller åtminstone undersöka innan något annat. Oavsett om du behöver tillstånd för att bygga eller installera en timmerstuga på din fastighet.

  Vi rekommenderar dock fortfarande att du kontaktar dina lokala myndigheter innan du fortsätter. Inte nödvändigtvis för tillståndet i sig utan för hyttens storlek och plats. Till exempel kommer du troligen inte att få placera den i din trädgård, utan bara i din trädgård. Du kommer också att få några specifikationer om hur bred och hög den kan vara eller hur nära den kan installeras vid din trädgård. 

  Hur länge håller stora timmerstugor?

  Här är en annan bra nyhet för dig. Stora timmerstugor kan överleva mellan 30 och 50 år, förutsatt att du tar mycket hand om dem. Och så länge du bygger eller installerar dem på en plats där de inte behöver genomgå tuffa väderförhållanden.

  I själva verket kan bra timmerstugor som har tagits om ordentligt till och med överleva ett helt århundrade och se att flera generationer använder dem. Men om du inte tillhandahåller rätt underhåll måste du gå in och renovera dem efter bara fem år. 

  Har stora timmerstugor problem?

  Återigen, om du tar hand om dem och tillhandahåller ordentligt underhåll, bör du inte stöta på några problem med din timmerstuga.

  Med detta sagt är de gjorda av trä, vilket innebär att de kommer att vara benägna att mer eller mindre alla problem som är kopplade till detta material. Du kan till exempel behöva avvärja vedens naturliga fiender eller se till att det inte ruttnar. Trä är också en skuld när det gäller områden som är utsatta för eld.

  Bortsett från det bör du också ta hänsyn till att det att ha en stor timmerstuga på din fastighet kan göra det lite svårare att sälja om du någonsin bestämmer dig för att flytta. Det kommer att höja priset på ditt hus och inte alla kanske är intresserade av det. 

  Hur ofta ska du begränsa stora timmerstugor?

  I genomsnitt måste stora timmerstugor hållas fast mellan fem och sju år. Men allt beror på vilken typ av trä de är tillverkade av och på vilket klimat du bor i. Du måste också vara uppmärksam på de väderförhållanden som timmerstugorna har utsatts för.

  Det bästa du kan göra är att göra en grundlig visuell kontroll själv varje år. Om du upptäcker att träet måste hållas tillbaka, gör det, oavsett hur lång tid det har gått sedan den senaste begränsningen. 

  Kan stora timmerstugor ruttna?

  Som nämnts i ett tidigare svar, eftersom stugorna är helt av trä, kan de ruttna. Men det betyder inte att de kommer att göra det, särskilt om du köper en högkvalitativ en och underhåller den regelbundet. 

  Medan vi är på det här ämnet, låt oss bryta en annan myt som har cirkulerat online – torrrutt. Det här är en meningslös idé som inte händer med trä och absolut inte stora timmerstugor.

  Trä börjar bara ruttna när det sitter under en lång tid i en miljö med mycket hög luftfuktighet. Det betyder mellan 30% och 60%. Därför är “torr” ruttning inte möjlig.

  Som en konsekvens, om din timmerstuga har taköverhäng, bra hängrännor , kan den ta upp till hundra år och inte ruttna. 

  Vad händer om stockarna har ruttnat?

  Var inte orolig för det är troligtvis ytrutt. Vilket innebär att du kan mejsla bort området tills du når massivt trä inuti. När du gör det, applicera lite träskyddsmedel på det mycket överdådigt. Efter att den har torkat, belägg den med träepoxi så är du klar! 

  Kan jag trycktvätta stora timmerstugor?

  Ja och nej. I teorin är svaret ja eftersom en högtryckstvätt är ett bra sätt att rengöra din timmerstuga.

  Du måste dock öva och behärska rätt sätt att göra det utan att skada träet i processen. Med andra ord måste du hålla dig i rörelse hela tiden och alltid använda fläktinställningen i stort. Du kan inte stå för nära stockarna eller hålla vattenströmmen på samma plats för länge eftersom du kommer att skada träet.

  Det är därför vi rekommenderar att du inte testar den här metoden. Även om det kan fungera är det för riskabelt och vattnet kan skada stockarna. 

  Kan stora timmerstugor få termiter?

  Ja det kan de. I själva verket är detta en av de främsta anledningarna till att vi rekommenderar att du inte tvättar din timmerstuga. Träet kan bli vått och mjukt, vilket är exakt vad termiterna älskar. Undvik också att begrava kvarvarande träbitar eftersom de kommer att locka termiter till din timmerstuga.

  Vackra och användbara samtidigt, stora timmerstugor är ett fantastiskt tillskott till ditt hem och bakgård. Men det är bäst om du vet så mycket som möjligt om hur du installerar och underhåller dem. Varför inte börja här?

  scroll to top