• Snabbguide till isolering och vintersäkring av din timmerstuga

    Timmerstugor marknadsförs generellt sett som sommarhus, men det innebär inte att du inte kan använda dem året runt. Om du funderar på att investera i en timmerstuga men oroar dig för de kalla vintermånaderna så har vi goda nyheter! De här flexibla strukturerna kan vintersäkras och förvandlas till mysiga utrymmen för arbete, fritid, kreativitet och i princip allt annat du kan tänka dig.

    Att jobba i ett utrymme som inte är korrekt isolerat kommer sannolikt att kännas lite svårt och obekvämt. Så om du planerar att använda din timmerstuga den här vintern så bör du först fundera på att isolera den. Läs vidare för att se hur du kan hålla din timmerstuga varm.

    Så här håller du din timmerstuga varm i vinter

    Om du inte köpt en timmerstuga än och hade tänkt göra det inom en nära framtid så bör du tänka på följande:

    Steg 1 – Välj rätt plats

    När det gäller att montera en timmerstuga är det viktigt att välja rätt plats. Innan du börjar bygga den bör du se efter så du väljer den bästa platsen på tomten. Det bästa är om ditt fritidshus kan få lite skugga under sommaren och minst några timmars sol under vintern. Många väljer att placera timmerstugan så att fönstren är vända söderut. Träd, häckar, spaljéer och murar kan skydda timmerstugan mot kalla vindar så det är värt att ha i åtanke.

    En annan sak som är värd att betänka är layouten för din trädgård eller tomt. Finns det ställen i trädgården som blir fuktiga eller leriga? Om det finns det så kan det vara en bra idé att installera en upphöjd altan eller stensätta dem så du slipper gå över de ställena flera gånger per dag.

    Steg 2 – Väggtjocklek

    Som du redan vet är timmerstugor tillverkade i timmer som kan ha olika tjocklekar. De flesta timmerstugor på marknaden väggar på mellan 19 och 28 mm. De här strukturerna är mer prisvärda men det är värt att nämna att de lämpar sig bäst för varma klimat och användning under vår/sommar. Om du planerar att använda dig av timmerstugan som förråd så behöver du inte bekymra dig om väggtjockleken.

    Men om du hade tänkt använda timmerstugan som ett extra sovrum, hemmakontor, spelrum, en bastu, o.s.v. så bör du köpa en som har väggar på mellan 44 till 92 mm. Våra vackra och praktiska timmerstugor är tillverkade av långsamt växande nordisk furu, vilket är en kompakt typ av trä som ger bättre isolering än andra material.

    När vintern närmar sig brukar våra kunder börja fråga oss om vilka material de ska använda för att isolera väggarna på sina timmerstugor. Det finns en mängd olika artiklar och gör-det-själv-forum som rekommenderar att man använder aluminiumfolie, gipsskivor och till och med bubbelplast på väggarna. Vi rekommenderar dock inte de här materialen eftersom en del av dem kan vara brandfarliga och försätta dig och dina nära och kära i fara. Om du väljer en timmerstuga med tjocka väggar så bör du undvika att använda osäkra material för isolering. Trä är ett naturligt isoleringsmaterial som reagerar på väta genom att expandera och om du installerar paneler så kan det förhindra att det händer. Det är bäst att låta timret sköta sitt och välja våra isoleringssatser för golv och tak som är enkla att installera och mycket effektiva.

    Steg 3 – Takisolering

    Om du tänkt använda din timmerstuga året om så behöver du tänka på att lägga till takisolering. Den här typen av isolering är väldigt kostnadseffektiv och du kommer att märka att uppvärmningskostnaderna minskar direkt. Det är bästa att utrusta timmerstugan med takisolering när du först monterar den.

    Vi erbjuder takisoleringssatser som består av 12 mm OSB-skivor och 30 mm isoleringsskivor. Det är förhållandevis enkla att installera. Första steget är att placera isoleringsskivan så tätt som möjligt ovanpå takbrädorna. Det andra steget är att sätta OSB-skivorna ovanpå isoleringsskivorna och fästa dem med skruvar. Det tredje och sista steget består i att täcka taket med takshingels, takpapp eller annat liknande material.

    Om du redan har en timmerstuga och vill lägga till isolering så går det att installera den mellan takåsarna eller täcka hela takytan, inklusive takåsarna, med isoleringsskivor. Nackdelen med det är att rummet kommer att se något mindre ut och resultatet kanske inte blir så utseendemässigt tillfredsställande.

    Steg 4 – Golvisolering

    Som tidigare nämnt är det bäst att installera extra isolering samtidigt som du bygger timmerstugan. Vi rekommenderar att du markerar kryssrutan för isoleringssatser till golv och tak när du köper en av våra timmerstugor. De golvisoleringssatser som vi erbjuder består av 25 mm isoleringsskivor. För att se till att skivorna är i samma nivå och fixerade på plats så rekommenderar vi att du använder skruvar eller lister. Installationsprocessen tar vanligtvis 4–5 timmar och när timmerstugan har fått isolering så kommer du kunna använda den året runt utan att behöva oroa dig om kallt väder.

    Steg 5 – De slutliga stegen

    Ditt trädgårdskontor har nu isoleringsatser för tak och golv. Allt som återstår är att lägga till lite möbler och andra användbara tillbehör som minskar drag och värmeförlust. Mattor är extremt effektiva och de har använts i isoleringssyfte under tusentals år. De är prisvärda, mysiga och finns i en uppsjö av olika alternativ när det gäller design, färg, material och så vidare. De mest eftertraktade mattorna är de gjorda i ull eftersom de är bekväma, hållbara, ergonomiska, hypoallergena och mer flamsäkra än syntetmattor.

    Du kan även fundera på att köpa ett portabelt element om du inte har andra värmekällor installerade.

    Uppvärmningsalternativ för fritidshus och timmerstugor

    När du har valt ut rätt tjocklek på timmerstugans väggar och installerat isolering för tak och golv så är nästa steg att gå igenom dina uppvärmningsalternativ. Det finns flera olika uppvärmningsalternativ för fritidshus på marknaden och de har alla sina fördelar och nackdelar, så se till att du kollar upp dem ordentligt innan du fattar ditt beslut.

    Elektriskt

    Om du planerar att använda el som din huvudsakliga energikälla är det relativt rakt på sak. Allt du behöver är några eluttag. Det bästa med elektrisk värme är att du inte behöver tänka på rök, bränsle, brandfaror eller säkerhetsföreskrifter. Här är några av de mest populära och effektiva elektriska uppvärmningsalternativen:

    • Konvektorelement
    • Elektriskt element
    • Elektriskt oljefyllt element
    • Infravärme
    • Mekaniska ventilationssystem
    • Elektriska värmefläktar
    • Elektrisk kamin
    • Golvvärme

    Övriga alternativ

    Även om elektrisk uppvärmning är väldigt bekvämt och enkelt att använda så kan värmesystem som inte är elektriska bli ett mer prisvärt alternativ. Om din timmerstuga saknar badrum och du inte behöver förhindra att rörsystem fryser under vintern, kan en vedeldad kamin vara ett bra alternativ. Kaminer kan vara något dyra och svårare att installera än elektrisk uppvärmning men driftskostnaden blir markant lägre. De ger även en mysig och inbjudande atmosfär i timmerstugan.

    Du kan även fundera på att installera solpaneler på taket. De är ett miljövänligt och kostnadseffektivt alternativ. I det långa loppet så minskar solpaneler dina elkostnader, men de kan ha en ganska hög initialkostnad. De är även beroende av vädret så om det blir en kall vinter kan du behöva en reservplan.

    Det var allt för nu! Hoppas vi inte glömde något. Om du har fler frågor om våra produkter, hur du vintersäkrar timmerstugor och om vilka uppvärmningslösningar som fungerar bäst, är du välkommen att ta kontakt med oss. Vi hjälper gärna till!

     

    scroll to top