• Compact living – tips och tricks

  Compact living – tips och tricks

  Här kommer lite tips och råd på compact living, hur man kan leva på en liten yta och fortfarande ha ett fint hem. Steg ett börja med att planera vilka möbler som du behöver för att få vardagen att fungera smidigt. Kan du använda dessa möbler för mer än ett ändamål?

  Om vi tar sängen som exempel. Är det en riktigt sängen eller skulle en bäddsoffa passa bättre? Fördelar med en riktig säng är att där kan du oftast ha förvaring under och med ett överdrag och några kuddar funkar den fint som en soffa dagtid. En bäddsoffa blir oftast lite större när du fäller upp den och blir som en dubbelsäng. Förvaringen under en bäddsoffa finns inte men den blir en riktig soffa dagtid. Vad föredrar du?

  Bord till kök och vardagsrummet

  Väljer du ett soffbord så kolla gärna på två mindre bord som du kan sätta på varandra om du vill få mer yta när dem inte behövs. Eller kanske en pall som du kan ha en bricka på när det ska vara ett soffbord, sittplats när du har gäster över och samtidigt är förvaring för filtar och annat som du vill gömma undan.
  Bord har många möjligheter. Klaffbord som sitter på väggen som man fäller ner när de inte används. Bord som man förlänger när man är fler och behöver ett större bord. Bord man kan kombinera som storarums bord/köksbord som är höj och sänkbart.

  Färgskala – vilka färger fungerar

  När det kommer till färgskalan i inredning. Försök håller er till ljusare färger på väggar, möbler och textilerna. Med hjälp av möbler med mjuka former och lite mönster på kuddar, filt eller någon annan textil du valt att ha med i inredningen bryter du av det ljusa så det inte blir för sterilt. Lite färgklickar här och var är aldrig en dålig ide bara se till att det inte tar över rummet. Försök hålla dig till max 2-3 olika accent färger för att hålla en harmonisk helhet.

  Speglar är ett annat tips för att få en känsla av rymd i ett rum. Använd dem för att hjälpa till med att sprida ljus i rummet. Placera spegeln så den reflekterar solljuset och är en snygg del av inredningen.

  Ljussättning

  Lampor kan hjälpa till att markera de olika rummen. En lampa i köket som är placerat precis bredvid soffan ger intryck av rumfördelning när du släcker i köket och låter vardagsrumsbelysningen vara tänd. Undvik hängande armaturer och välj spotlights utplacerade på flera ställen för att dela in rummen. Var inte rädd att experimentera med ljuskällorna. Rikta dem mot väggar och inredning du vill visa upp. Testa dig fram för att hitta lösningen för ditt hem. Det är värt tiden du lägger på att få fram din ljussättning.

  Använd dig av väggarna när du inreder. I köket så är det bästa tipset att använda köksskåpet ändå upp till taket. Köp höga köksskåp eller ta två skåp på varandra för att utnyttja ytan maximalt. Kolla runt på internet hur andra har gjort för att få inspiration. Ikea har fina kökslösningar när det gäller compact living. Sätt upp en stång i köket för att hänga kastruller och stekjärn. Väggaller, behållare, krokar, stång och hyllor bara där finns fem lösningar på hur man kan använda den tomma väggen för att få mer användnings ar yta. Dessa tips gäller också i badrummet. Ovanför dörren in till badrummet kan man sätta upp en hylla, ovanför toaletten finns plats för ett par hyllor eller krokar.

  scroll to top