• Hur man utnyttjar ett Attefallshus på bästa sätt

  Hur man utnyttjar ett Attefallshus på bästa sätt

  Är du i behov av mer utrymme men har inte möjlighet att bygga ut ditt hus? Eller vill du ha ett helt eget fristående hus? Här djupdyker vi i regler kring bygglov, vad som är bra att tänka på och hur man maxar varje kvadratmeter så att man får ut det mesta möjliga av sitt Attefallshus.

  Ett Attefallshus kan fylla många funktioner, ett första eget boende för tonåringen, en gäststuga eller varför inte ett kontor/arbetsplats för den egna företagaren? Satsa på ett Attefallshus och maxa boendeytan utan att göra avkall på ditt befintliga hem.

  Hur man utnyttjar ett Attefallshus på bästa sätt.

  I dag får alla som har ett en- eller tvåvåningshus, utöver en friggebod på max 15 kvadratmeter, även bygga ett attefallshus på 30 kvadratmeter. Attefallshus är dessutom en komplementbyggnad som du inte behöver bygglov för. Det får däremot vara maximalt 30 kvadratmeter stort och med högst fyra meter i nockhöjd för att detta ska gälla.

  Bygget måste dock anmälas till kommunens byggnadsnämnd, det måste även finnas en huvudbyggnad på tomten, och om huset ska byggas närmare tomtgränsen än 4,5 meter så bör du få ett godkännande av den berörda grannen.

  Om ditt hus däremot skulle vara kulturmärkt, eller av annan anledning falla under speciella regler, krävs en individuell prövning. Fråga stadsbyggnadsförvaltningen vad som gäller i din kommun. Du måste ha fått ett startbesked från byggnadsnämnden innan du kan sätta igång och skapa ditt drömattefallhus.

  ATTEFALLSHUS MED SOVLOFT “SVERIGE F”

  Till skillnad från en friggebod, som får vara max 15 kvadratmeter och högst 3 meter i nockhöjd, får Attefallshuset användas som självständig bostad, ett så kallat komplementbostadshus. För att detta ska gälla måste byggnaden uppfylla samma krav som ett vanligt bostadshus, se specifika regler på Boverket.se. Om huset däremot ska användas som gäststuga, bastu, båthus eller förråd gäller enklare byggkrav.

  Ett smart och vanligt sätt att maximera ytan i ett Attefallshus är att bygga ett sovloft. Eftersom nockhöjden får vara så mycket som fyra meter kan du även bygga en källare, då det är ytan ovan mark som räknas. För dig som är sugen på ett större hus håller regeringen och Boverket just nu på att utreda om Attefallshusen kan få bli ännu större, 30 kvm utan bygglov.

  Att bygga eller placera Attefallshus på tomten kräver en del tillstånd från kommunen – och de kostar. Var extra noga med att kolla tillstånd för att leveransen ska kunna komma fram på vägarna i ditt kvarter/framför huset.

  Från och med 1 mars 2020 får Attefallshus vara upp till 30 kvadratmeter. Detta gäller dock endast för Attefallshus som räknas som permanenta bostäder, och inte för komplementbyggnader. Attefallshus som är 30 kvm har därför andra regler än de som endast är 25 kvm.

  scroll to top