• Guide för hur du isolerar och vinterbonar ditt sommarhus

    Guide för hur du isolerar och vinterbonar ditt sommarhus

    Attefallshus, friggebodar och sommarstugor marknadsförs vanligtvis som sommarbostäder, men det betyder inte att du inte kan använda dem året runt. Om du har funderingar på att köpa en timmerstuga men oroar dig för de kalla vintermånaderna kan du andas ut och sluta bekymra dig. Det är nämligen inga som helst problem att vinterbona våra småhus. Alla våra husmodeller har en konstruktion som gör det möjligt att isolera golv, tak och väggar, vilket gör att de går att förvandla till mysiga och varma ateljér, fritidshus, hemmakontor, tonårshäng eller vilket användningsområde du nu önskar. I den här artikeln kan du läsa allt du behöver veta om att isolera en timmerstuga.

    En bra isolering håller både kyla och värme ute

    Att vistas i ett stort eller litet hus som inte är ordentligt isolerat är ingen angenäm upplevelse. Det är skönt att ligga under en filt och mysa framför en kamin eller öppen eld, men det är inte fullt lika skönt att klä sig i tjocka kläder, två par ullstrumpor och svepa en filt om axlarna för att kunna jobba. Effektiviteten sjunker garanterat och du kommer varken att få mycket gjort eller sitta särskilt bekvämt. Om du planerar att använda ditt hemmakontor i trädgården under vinterhalvåret är ditt första steg att bestämma hur du ska isolera huset och hur du ska värma upp det. Träväggarnas isoleringsförmåga räcker en bit men det är ett måste att komplettera dem med golv- och takisolering, eventuellt också någon form av värmekälla, för att ditt attefallshus inte ska bli fuktigt och rått invändigt. Isoleringen hjälper även till att hålla huset svalt under varma sommardagar.

    Hur håller du ditt attefallshus eller fritidshus varmt på vintern?

    Om du inte har bestämt dig för vilken husmodell du ska köpa än, men är säker på att du ska investera i ett en ny friggebod eller fritidshus, är det klokt att tänka igenom följande punkter:

    1. Välj rätt plats

    När du ska bygga ett attefallshus är placeringen på tomten a och o. Innan du påbörjar bygget är det viktigt att du tar reda på var i trädgården det är bäst förhållanden. Solsken och ljus är härligt på vinterhalvåret men kan vara ett problem under de varma sommarmånaderna, så placera gärna friggeboden där det finns skugga under delar av dagen. Många väljer att vända fönstren mot söder för att få in så mycket naturligt ljus som möjligt. Buskar, träd, plank och högre trädgårdsmurar kan hindra kalla vindar från att kyla ut stugan, så det är värt att även ta dessa i beaktande när du väljer var du ska placera huset.

    2. Tjockleken på väggarna

    Som du redan vet är våra hus tillverkade av timmerstockar som har sågats i olika tjocklekar. Vilken tjocklek väggarna bör ha beror på vad du har tänkt att använda friggeboden till. Ska den fungera som en gäststuga under sommarhalvåret fungerar det bra med väggar som är runt 40 millimeter tjocka. Är du på jakt efter ett förråd för cyklar, trädgårdsredskap och liknande kan väggarna vara tunnare än så. Vill du däremot använda attefallshuset som en ateljé, gäststuga som går att vinterisolera, ungdomshäng, mansgrotta, relaxavdelning med bastu, poolhus eller som hemmakontor, ska du välja en modell vars väggar är 70 – 92 millimeter tjocka.

    Vi får ofta frågan från våra kunder vilket isoleringsmaterial de ska använda för att vinterisolera sina timmerhus. Många sajter med tips för hemmafixare rekommenderar allt från cellplast och cellulosa till olika typer av mineralull. Ibland dyker det även upp så galna förslag som att isolera med bubbelplast. Vi rekommenderar inte att du att använder något av de här alternativen eftersom många av dem riskerar att stänga in fukt i träet, fukt som förr eller senare ger upphov till mögel- och rötangrepp. Skador som är mycket kostsamma att åtgärda. Välj istället en av våra husmodeller som har tjocka väggar.

    Våra timmerstugor tillverkas av nordisk gran som växer långsammare och därmed får  träet en högre densitet, som i sin tur ger väggarna en naturligt hög isolationsförmåga och motståndskraft mot fukt. Bor du i ett område där det kan bli kallt eller blåsigt på vintern rekommenderar vi att du kompletterar med en av våra isoleringssatser för golv och tak samtidigt som beställer ditt attefallshus.

    3. Takisolering

    Om du har bestämt dig för att använda ditt trädgårdshus året runt behöver du även överväga att isolera taket. Takisolering är mycket kostnadseffektiv och du kommer direkt att se en tydlig minskning av dina uppvärmningskostnader för attefallshuset. Det smidigaste är att isolera taket samtidigt som du bygger timmerstugan, men det går självklart även att isolera taket på ett befintligt hus.

    Vi saluför isoleringspaket som är anpassade efter våra husmodeller och varje sats innehåller 25 millimeter tjocka isoleringsskivor och 12 millimeter tjocka OSB-skivor. Isoleringsarbetet är relativt enkelt att göra själv men om du inte känner dig 100 procent säker på hur du ska göra, ta hjälp av en professionell hantverkare.
    Du monterar takisoleringen utifrån genom att först lägga isoleringsplattorna så tätt som möjligt mot takbrädorna. Därefter placerar du OSB-plattorna ovanpå isoleringsplattorna och fäster dem med skruvar. Slutligen täcker du taket med shingel, takpapp eller något annat material som är anpassat efter hustypen.

    Om du redan har ett attefallshus eller friggebod som du vill isolera taket på, kan du isolera inifrån genom att sätta isoleringsplattorna i hela undertaket eller från taknocken ner till vinkeln där taket och väggens möts, beroende på vilken taktyp ditt attefallshus har. Nackdelen med det här är att lite av rummets volym försvinner och att det kan vara svårt att få till ett snygg slutresultat själv. Med tanke på det sistnämnda kan det vara klokt att anlita en erfaren snickare.

    4. Golvisolering

    Som vi nämnde tidigare är det enklast och smidigast att isolera din timmerstuga i samband med att den monteras. Vi rekommenderar att du tar en titt på vårt paket för golv- och takisolering när du köper en av våra modeller av attefallshus. Paketet med golvisolering innehåller 25 millimeter tjocka isoleringsplattor. För att säkerställa att alla plattor får samma nivå och för att hålla dem på plats rekommenderar vi att du använder reglar och skruv.

    Det tar vanligtvis 4-5 timmar att lägga isoleringen och sedan ytterligare ett antal timmar för att lägga det golvmaterial som du har valt. Tidsåtgången varierar självklart utifrån hur stort attefallshuset är. När golvet är isolerat kan du använda timmerstugan året runt utan att behöva oroa dig för att isande vindar och kallt väder kyler ut huset.

    5. Det sista finliret

    Nu är ditt attefallshus utrustat för att stå emot vårt omväxlande nordiska klimat och det enda som återstår är att inreda timmerhuset med möbler och andra inredningsföremål som kan bidra till att minska drag och värmeförluster. Fönsterna och glasdörrarna i våra hus är tillverkade av isolerat dubbelglas som hjälper till att hålla kvar värmen inne i huset. Mattor och filtar har använts som dekorativ isolering i tusentals år. De är förhållandevis billiga och finns i en uppsjö av material, färger, mönster och utformningar, vilket gör dem till uppskattade inredningsdetaljer. Välj gärna en mjuk ullmatta eftersom den är miljövänlig, hållbar, allergivänlig och flamsäker i jämförelse med en matta som är tillverkad av syntetmaterial.

    Vill du använda både hängslen och livrem för att vara säker på att inte frysa i ditt trädgårdshus, kan du ställa in ett flyttbart värmeelement eller -fläkt, om du inte har installerat något annat värmesystem. Vill du höja mysfaktorn maximalt är det få saker som slår en vedeldad kamin.

    scroll to top