• Vad ska du tänka på när du ska bygga ett attefallshus?

  Vad ska du tänka på när du ska bygga ett attefallshus?

  Går du i tankarna att bygga ett attefallshus – det som i vardagligt tal kallas för friggebod – i trädgården eller på bakgården? Då är det ett par saker som du måste tänka på när du planerar det kommande arbetet. I den här artikeln kan du bland annat läsa om vilka byggnadstekniska regler som gäller; vilken modell på friggebod du ska välja; om det ska vara ett attefallshus med loft eller inte och tips om var i trädgården friggeboden ska placeras.

  Vad ska du använda attefallshuset till?

  Det första du måste göra, om du inte redan har gjort det, är att bestämma vad du ska använda friggeboden till. Kanske behöver du ett kontor eller en ateljé, tonåringarna ett ställe där de kan hänga med kompisarna eller en gäststuga när släkt och vänner kommer på besök. Det fina med små hus av det här slaget är att de finns i en mängd olika modeller och storlekar. Om du vet vad du vill använda friggeboden till men inte vet vilken storlek och design du vill ha behöver du lägga ner lite tid på att undersöka olika alternativ.

  När du vet vilket användningsområde du vill att byggnaden ska ha kan du börja leta efter en modell som passar dina behov och din budget. Om du behöver ett hemmakontor som är avskilt från huset och bara innehåller det mest nödvändiga, kan du ta en titt på modellen timmerstuga minikontor . Har du planer på att bygga en liten men välplanerad gäststuga med nödvändiga faciliteter kan Attefallshus Sverige C vara ett bra alternativ. Den här modellen fungerar även bra att hyra ut via AirBnB om du vill skapa en extra inkomst till hushållet.

  Vilka byggregler gäller i din kommun?

  Från och med 1 mars 2020 får attefallshus som är komplementbostadshus ha en byggnadsarea som är maximalt 30 kvadratmeter istället för den tidigare gränsen på 25 kvadratmeter. Här gäller det dock att ha kunskap om och hålla isär de olika begreppen. Ett komplementbostadshus kan antingen vara en permanentbostad eller ett fritidshus och för dessa gäller att byggnadsarean är maximalt 30 kvadratmeter. För attefallshus som är komplementbyggnader, till exempel förråd, garage, gäststuga eller kontor, har den maximala byggnadsarean inte ändrats utan är fortfarande begränsad till 25 kvadratmeter.

  Så länge det komplementbostadshus du bygger inte överskrider 30 kvadratmeter; är högre än 4,0 meter mellan markytan och taknocken och inte ligger närmare tomtgränsen är 1,5 meter, behöver du inte ansöka om bygglov. Är du minsta lilla osäker på vad som gäller är det ett smart drag att kontakta en bygglovshandläggare i den kommun där du planerar att bygga, så hjälper personen ifråga dig vidare. Bygger du ett timmerhus i tron att du inte behöver ansöka om bygglov, och det sedan visar sig att bygget är bygglovspliktigt, kan du dels bli ålagd att riva attefallshuset och dels riskera böter.

  Var på tomten ska du placera din friggebod?

  Tomtens terräng och utseende är också viktigt att ta med i beräkningarna när du ska bygga ett attefallshus. Tänk igenom hur vegetationen i trädgården ser ut under olika årstider och fokusera särskilt på sommaren då grönskan är som frodigast. Det kan vara frestande att låta friggeboden omslutas av lummig grönska men tänk på att grenar som knäcks i en storm kan orsaka skador på stugans tak och väggar. Det är kan även vara svårt att komma åt och måla ett hus som är omgivet av buskar.

  Om din tanke är att inreda ett hemmakontor i trädgården är det extra viktigt att du tänker på placeringen. Träd och buskar har en lugnande effekt på oss människor men de stjäl även dagsljus om de är stora eller står för nära ytterväggarna. Har du en trafikerad väg som går utanför tomtgränsen eller i närheten av trädgården är det klokt att placera attefallshuset så långt ifrån vägen som möjligt för att undvika störande trafikbuller. Ska du däremot använda byggnaden som ett garage eller förråd är det viktigare att välja en plats som ligger nära eller i direkt anslutning till huset.

  Undersök även jordmånen för att undvika överraskningar i form av stenblock eller berggrund när du börjar gräva ut för fundamentet som byggnaden ska stå på. Stora stenar eller ytligt liggande berggrund kan både försvåra arbetet och göra att byggkostnaderna stiger. Lerjord kan också ställa till problem eftersom det kan bli nödvändigt att påla i marken för att den ska bli stabil nog för att bära upp byggnadens tyngd.

  Vilken arkitektonisk stil tycker du bäst om?

  När du har gått igenom alla punkterna som vi har tagit upp tidigare i artikeln är det dags för det val som kanske är absolut viktigast att tänka igenom mer än en gång: vilken arkitektonisk stil attefallshuset ska ha. Friggebodar tillverkas i en mängd olika modeller och storlekar så det ska inte vara något större problem att hitta en variant som du gillar. Det enda du behöver göra att surfa runt på vår hemsida och leta upp den modell som passar dina behov och önskemål.

  En del husägare väljer att bygga attefallshuset i samma stil som den befintliga fastigheten medan andra väljer att låta friggebodens arkitektur stå i total kontrast till bostadshusets. Här finns inget rätt eller fel, det är du som bestämmer. Om du gillar modern stil eller funkisstil och vill bygga ett kontor eller atljé kan du ta en titt på Attefallshus Barbados. Vill du hellre ha en mer traditionell stil på ett hus där du kan inreda bastu eller ett spa-rum med pool utanför, kan Timmerstuga Hansa Corner B med veranda vara en modell som passar dig.

  Om du väljer en husmodell med höga fönster får du in mer dagsljus. Du behöver inte oroa dig för att de stora fönsterytorna gör att det bli outhärdligt varmt inne i friggeboden eftersom alla dörrar och fönster har dubbelglas. Vill du vara helt säker på att inomhustemperaturen håller sig på en behaglig nivå året runt, kan du isolera taket och installera ett ventilations- och värmesystem anpassat efter byggnadens storlek.

  Vill du bygga ett permanentbostad eller fritidshus som är större än 30 kvadratmeter, för att få mer utrymme till exempelvis större badrum eller kök eller fler rum, finns modeller som timmerstuga-fritidshus med ett sovrum och sovloft och tre sovrums timmerstuga Holiday L.Se bara till att inte ansöka om bygglov och få ett startbesked innan du påbörjar byggarbetet. Oavsett storlek och form på din trädgård eller bakgård och vilka behov och önskemål du har är vi övertygade om att du kan hitta ett attefallshus i rätt design och storlek hos oss.

  scroll to top