• 5 vanliga frågor om att bygga Attefallshus

  5 vanliga frågor om att bygga Attefallshus

  Vi får ofta frågor om våra attefallshus. Det kan vara allt från olika modeller och mått till frågor om material och kvalitet. Har du koll på vad som gäller när du vill bygga Attefallshus?

  Om ni funderar på att köpa attefallshus så vinner ni på att först ta reda på vilka regler som gäller. Läs vidare och få svar på de vanligaste frågorna här.

  Vilka regler gäller för Attefallshus 2023?

  När man bestämt att man vill bygga ett attefallshus på tomten ställs man inför nästa steg. Att ta reda på vilka regler som gäller runt omkring sitt nybygge.

  Först är det viktigt att mäta avstånd till tomtgränsen. Detta för att vara säker på att det nya huset står minst 4,5 meter nära gränsen. Om det inte är möjligt behövs först ett godkännande från grannen om att placera huset närmare.

  Ett attefallshus får inte vara större än 30 kvm. Högsta höjden från golv till taknock får vara högst 4 meter.

  Kan Attefallshus byggas vid ett fritidshus?

  Många undrar Får jag bygga ett Attefallshus vid mitt fritidshus? Svaret är ja. Om du äger en tomt som det står ett fritidshus på så får man lov att bygga ett attefallshus på tomten. Detta eftersom ett fritidshus kan klassas som ett en- eller tvåfamiljshus.

  Detta är en av fördelarna som många verkligen uppskattar med Attefallshus. Det förenklar för människor som vill kunna bygga ett nytt hus snabbt på en befintlig tomt med fritidshus.

  Vad får Attefallshus användas till?

  Attefallshus får användas som en självständig bostad (komplementbostadshus) eller som gäststuga, förråd, garage eller växthus (komplementbyggnad). Ett brett urval av användningsområden att välja mellan. Alternativen för vad ett nytt hus på er tomt ska användas till kanske ger er nya bra idéer.

  Får man ha toalett i Attefallshus?

  Man får ha toalett i Attefallshus. Att dra in vatten och avlopp kostar vanligtvis cirka 50 000 kr om du anlitar en auktoriserad byggfirma.

  Med toalett i Attefallshuset känns byggnaden mer komplett. Man kan då lättare hyra ut sitt fritidshus till hyresgäster. Även om man känner dem som ska bo i Attefallshuset kan det underlätta att toalett finns i huset. Med toalett i Attefallshuset blir det bekvämare för alla.

  Får man ha kamin i Attefallshus?

  Det är tillåtet att installera en kamin i Attefallshus. Man får myselda i attefallshus på helger. En kamin i Attefallshus ökar stämningen i huset avsevärt. Särskilt på vinterhalvåret. Då vill man kunna sitta inomhus och tända en mysig eld i kaminen.

  Att läsa om vanliga frågor och svar om Attefallshus kan göra det lättare att starta. Man får mer insikt om vilka delar som är viktiga att ha koll på. En byggprocess av Attefallshus är relativt snabb att genomföra. Så nu är det bara att bestämma sig för ett hus och sätta igång.

  scroll to top