• Hur ska du skydda din timmerstuga?

  Varför är det viktigt att behandla sin stuga direkt?

  Jo eftersom att trä är levande material så behöver det skydda sina porer från regn och smuts. Detta bidrar även till längre livslängd på din stuga.

  Vad ska man tänka på när man ska måla på utsidan?

  Jo man ska börja med att måla med en grundolja, grundningsoljan  tränger in träet och motverkar fukt upptagning samt minskar risken för sprickor. Viktigt är att vara noga med att stryka lite extra på de utsatta och exponerade bitarna (markerat med rött på bilden), som tex glavlar mm. Efter grundoljan applicerats är det dags att måla. För att hitta bästa färgen så fråga din lokala färghandel om vilken sorts färg som passar det väderförhållandet där just din stuga finns i.

  Hur ska du skydda din timmerstuga?

  Vad gäller då på insidan?

  Ja där gäller såklart samma sak, dock så kanske man inte vill måla insidan av sin stuga utan man vill behålla träets vackra utseende.

  Inga problem, vi kan rekommendera att stryka hela insidan med en skyddande träolja. Detta kan göras om efter behov men minst vart 5:e år.

  Vill man där emot måla insidan eller kanske bara golvet så rekommenderas skyddande färg.

  Hur ska man då tänka när det gäller badrum?

  Jo behandla med en våtrumsfärg och använd duschkabin med botten på, var även noga med att torka upp vatten så håller sig träet längre.

  Efter ca 1 år så har träet satt sig och då går det att kakla väggar och golv om man vill vissa väljer kanske

  scroll to top