• Planeringstips när du ska montera en timmerstuga

  Planerar du att montera en timmerstuga i din trädgård eller på din bakgård? Om svaret är ja så finns det vissa saker du behöver tänka på. Du måste till exempel bestämma var timmerstugan ska placeras, hålla reda på regler om bygglov, kanske fråga grannarna om medgivande samt välja en design. För att undvika framtida problem kan det vara bra att slå en signal till relevant myndighet för att fråga om råd.

  Läs på för att få veta mer om planeringsprocessen när du ska bygga en timmerstuga i trädgården.

  Vad ska du använda timmerstugan till?

  Fritidshus i trä är flexibla strukturer som har många olika användningsområden. Det finns en rad olika skäl att folk väljer att investera i en timmerstuga. Några behöver mer förvaringsutrymme, några vill ha ett trädgårdskontor, andra är bara ute efter en timmerstuga för flera olika användningsområden.

  Det finns många olika alternativ på marknaden och du kommer att behöva forska lite om du inte redan har en tydlig vision. När du väl beslutat för vad det huvudsakliga syftet för din timmerstuga ska vara så kan du börja leta efter en prisvärd timmerstuga som uppfyller de kriterierna. Om du till exempel planerar att arbeta hemifrån och vill använda din timmerstuga som ett hemmakontor så kan du ta dig en titt på Timmerstuga Lucas E med veranda. Om du behöver en timmerstuga som är flexibel och kan användas som ett extra sovrum, gäststuga eller uthyrningsobjekt på Airbnb så rekommenderar vi Timmerstuga med sovloft Sverige B XL.

  Hur ser byggreglerna ut i ditt område?

  Som nämnts tidigare så är det viktigt att kolla upp reglerna för bygglov innan du köper en timmerstuga och börjar montera den. På vissa ställen är lagarna mer tillåtande och du behöver inte ansöka om bygglov från de lokala myndigheterna för att bygga en timmerstuga. Men på andra platser kan du behöva ansöka om bygglov. Om du är osäker på den här aspekten så är det bästa att boka in ett möte med relevanta myndigheter, kolla på deras webbsidor eller slå en signal till dem och ställa några frågor så att du är säker på att det inte blir några juridiska problem senare.

  Är grannarna ok med att du bygger en timmerstuga?

  Kommer din timmerstuga att byggas närmare än 4,5 meter från din tomtgräns? Om du ska bygga en timmerstuga som inte kräver bygglov men som kommer att vara närmare än 4,5 meter från tomtgränsen så krävs medgivande från grannen. Det här medgivandet skiljer sig åt från en bygglovsansökan. Det kommer att vara enklare att kontrollera alla villkor och krav när du vet hur stor timmerstugan kommer bli och var den ska placeras.

  Hur ser din valda plats ut?

  De fysiska egenskaperna för den valda platsen är också en viktig sak att tänka på när du bestämmer dig för att bygga en timmerstuga. Ta en närmare titt på växtligheten, marken, gränserna och andra viktiga faktorer. Om du till exempel vill bygga din timmerstuga under ett träd så bör du se till att inga grenar kommer att falla på stugan, eller att platsen har tillräckligt med naturligt ljus.

  Om du vill flytta kontoret utomhus och planerar att bygga ett trädgårdskontor så kommer du att behöva mycket ljus. Om du bara behöver ett förråd eller garage så kanske mängden ljus inte är lika viktigt. Marken kan även bli problematisk. Se till att den klarar av belastningen. Sand, berggrund och kalksten är vad som föredras av byggare, men jord kan fungera det med.

  Var kommer du att bygga timmerstugan?

  Den plats där du ska bygga timmerstugan är även det en viktig aspekt. Om du väljer en bra plats så får du ut det mesta från din timmerstuga. Det skulle till exempel vara en bra idé att placera den så långt från vägen som möjligt, särskilt om du planerar att använda den som ett hemmakontor. Om du å andra sidan vill använda den som ett garage/förråd så är tillgänglighet högsta prioritet.

  Vilken timmerstugedesign föredrar du?

  När ovanstående aspekter tagits med i beräkningarna så är det dags att välja en design. Timmerstugor finns i många olika utföranden så det borde inte vara svårt att hitta en du gillar. Allt du behöver göra är att kolla igenom vår webbplats och se vilken som passar bäst för dina behov. Om du gillar modern arkitektur och är ute efter ett trädgårdskontor eller hobbyrum så borde du ta en titt på vårt Attefallshus Barbados. Om du föredrar en mer traditionell design så rekommenderar vi vårt Attefallshus Sverige C, vilket kan användas som ett rymligt trädgårdskontor eller vardagsrum.

  Om du väljer en timmerstugedesign med höga fönster så får du mer naturligt ljus. Du behöver inte oroa dig om temperaturen inne i stugan eftersom alla fönster och dörrar som vi använder oss av har dubbelglas. Du kan även lägga till isolering för golv och tak och installera uppvärmning om du vill använda stugan året om.

  Timmerstugor är en utmärkt investering och när de installerats på rätt ställe kan de öka värdet markant på din egendom. Om du inte planerar att sälja huset inom en nära framtid så kan du njuta av den här flexibla byggnaden under en väldigt lång tid. Så tänk till ordentligt när du väljer. Det är alltid bättre att tänka långsiktigt på hur du kommer att använda din timmerstuga.

  Större timmerstugor kan ha flera användningsområden men om inte platsen räcker till så erbjuder vi många andra alternativ. Om du letar efter ett litet och billigt trädgårdskontor så är våra mest populära produkter Timmerstuga Aruba, med sin femkantiga design som lämpar sig utmärkt för att placeras i ett hörn, och vårt Timmerstuga Minikontor, som även kan användas som gäststuga eller en studio.

  scroll to top