• Vad är en Bolundare och hur skiljer den sig från Attefallshus?

  Idag kan man säga att det som skiljer Bolundare från Attefallare är hur ni tänkt använda bostaden. 1:a Augusti 2020 ändrades reglerna för Bolundaren. Från att den måste ansökan som ett komplementbostadshus till att även kunna ansökas som en komplementbyggnad.
  Bolundare

  Vad skiljer sig på komplementbyggnad från komplementbostadshus?

  Attefallaren var innan en extra byggnad på din tomt som fick max vara 25 m2. Den behövde inte ha kök eller WC. Man kunde ha den som extra kontor, gym, förråd, garage ja listan är lång över vilka komplementbyggnader en familj kan behöva. Den fick ha max 25 m2 och 4 meter hög samt kunde man ha en källare under byggnaden. Så en ganska bra byggnad med mycket yta man kan trolla med för att få plats med allt extra som inte fick plats i huset.

  Men sen kom Bolundaren för att bo i en 25 m2 Attefallare var på gränsen till vad man kunde bo i ansåg regeringen. Så voila du får bygga ytterligare 5m2 nu. Men då måste den ha kök och WC. Samt fungera som en självständig bostad och ansökan kallades för komplementbostadshus. Kraven blev svårare för att få igenom och få godkänt.

  2020 blev ändringen till allas favör. Husägaren kunde själv bestämma över vilken typ av extra byggnad de ville ha. 20 m2 – 30 m2 som komplementbyggnad eller komplementbostadshus.

  Saker som du bör tänka på vid byggande av din Bolundare eller Attefallare.

  Max höjden på byggnaden är 4 m. Även detta kan vara lite svårt. 4 m från var på tomten? Högsta punkten i trädgården eller lägsta, vad gäller. Här är det viktigt att du pratar med byggnadsverk i din kommun. Många anser det är från medelpunkt i din trädgård men fråga alltid först så du slipper problem längre fram.

  Byggnaden får inte stå närmare än 4.5 m från tomtgränsen. Du kan prata med din granne och fråga om de går med på att sätta den närmare dem. Men glöm inte i detta fall att få det skriftligt. Du kan även ansöka om att få bygga närmare än 4.5 mot kommunens mark. Men mer än oftast får man nej på den förfrågan.

  ROT-avdrag!

  Så vad gäller med vår älskade RUT och ROT-avdrag vid nybygge? Tyvärr är det många som tror de kan lägga bygget på ROT-avdrag och få lite lättare med det ekonomiska. Men inte för att vara den som kommer med dåliga nyheter. ROT gäller inte vid nybyggt.

  scroll to top