En bastu som ligger avskilt och i kvällssolläge vid en sjö är en utopi för de flesta. En bastu är en vardagslyx som många hus- och lägenhetsägare drömmer om. Många tror att det inte är möjligt att bygga bastu i en lägenhet eller ett litet hus, men ingenting kan vara mer fel. Du behöver bara lite plats och bestämma dig för om du ska anlita någon för att bygga bastu eller göra det själv.
Bastubad är både avkopplande och renande för kropp och själ. Forskningsstudier visar att regelbundna bastubad har en positiv inverkan på livslängden. Och till skillnad mot vad många tror så behövs det varken en källare, ett spa-rum eller en friggebod i trädgården för att få plats att bygga bastu. De minsta basturna är runt två kvadratmeter stora; lagom för två personer och ett aggregat.
Vilken typ av bastuaggregat ska du välja?
Fördelen med att bygga bastu i badrummet är att det är stor risk att en bastu som är placerad i källaren inte används lika ofta och istället används som ett förråd. Står bastun i badrummet är den synlig och enklare att använda.
Den som är händig köper i regel bara ett färdigt bastuaggregat och bygger sedan resten själv. Tillhör du de som vet med dig att du varken har den tid eller kunskap som krävs för att bygga bastu enligt alla konstens regler, finns det en mängd paketlösningar att välja mellan.
När du ska bygga bastu är det första steget att tänka ut vilken typ av aggregat du vill ha. Du har i princip fyra alternativ att välja mellan:
- Vedeldad bastu – värms upp med ved. Ved ger en behaglig värme men det tar ett par timmar att värma upp bastun. Till den här typen av aggregat måste du ha en murstock och skorsten, vilket gör att det kan vara svårt att bygga en vedeldad bastu i ett befintligt hus.
- Elektrisk bastu – värms upp med direktverkande el. Från det att du trycker på startknappen tar det 30–40 minuter innan bastun är varm. Enkelheten gör att det här är det vanligaste uppvärmningsalternativet.
- Combiaggregat – gör att bastun kan fungera både som torr- och ångbastu. En ångbastu har högre fuktighet, något som en del bastubadare föredrar framför torrbastu. Med ett kombiaggregat inställt på ånga går det även att använda eteriska oljor under bastubadet.
- Infravärmeaggregat – värmer inte upp luften i bastun, som de andra alternativen gör, utan kroppens underhudsvävnad. I och med att det inte blir så varmt och varken eld eller vatten inblandat, kan en infraröd bastu placeras nästan i vilket utrymme som helst.
Vad ska du tänka på när du ska bygga bastu?
När du har bestämt dig för vilket bastuaggregat som passar dig och din bostad bäst kan du påbörja själva bygget. Här kan du välja mellan att bygga bastu själv från grunden, köpa en paketlösning och montera den på egen hand eller anlita en snickare som bygger bastun.
Ska du bygga bastun själv finns det några punkter som du måste känna till och ha kunskap om. Här nedanför har vi samlat ihop några av de viktigaste byggråden:
- Du kan behöva ansöka om bygglov, så kontakta en bygglovshandläggare om du är osäker. Du måste också anlita en elektriker för att dra elen och installerar bastuaggregatet.
- Ska du bygga bastu mot en yttervägg i källaren bör du tilläggsisolera väggen för att spara energi. Snåla inte med isoleringen eftersom ju bättre isolerad väggen är, desto mindre energi går det åt för att värma upp bastun.
- En golvbrunn är ett måste i en ångbastu. På betonggolvet lägger du lösa träramar så det blir lätt att hålla rent. Vill du inte ha trägolv kan du ersätta det med obehandlad skiffer eller klinker.
- Som en allmän säkerhetsåtgärd, särskilt om det finns barn i hushållet, ska det inte gå att låsa dörren till bastun.
- Tvärtemot vad många tror är fuktighet inte något problem rent byggnadstekniskt när du ska bygga bastu. Du behöver inte sätta någon fuktspärr närmast panelen, vilket är bra för det finns ingen plast eller spärrspapp som behåller sina egenskaper i bastutemperaturer. Däremot måste du sätta fuktspärr mot källarväggen, för gör du inte det riskerar du fukt- och mögelangrepp.
- Ventilationen är viktig i en bastu. Luftintaget ska sitta under aggregatet och frånluftsventilen så långt därifrån som möjligt. Led inte frånluften rakt ut i det fria eftersom den kalla luften då kommer in i bastun på grund av tryckskillnaden. Frånluftventilen ska vara dubbelt så stor som tilluftventilen. Tänk på att plastventiler kan ta skada av värmen, så använd heller skjutventiler av trä eller plåt.
Träinredning är mer eller mindre en självklarhet i en bastu. Gran är bättre än furu eftersom gran innehåller mindre kåda. Lövträ, särskilt al, eller mager furu är optimalt till sittbänkarna eftersom träet inte drar åt sig så mycket värme och är således behagligare att sitta på.