• Isolering

  Värmeisolering av trädgårdskontor eller -stuga.

  Läs denna guide för hur du värmeisolerar ditt trädgårdshus snabbt, enkelt och billigt.

  Timmerstugor är prisvärda trädgårdshus som är lätta att montera själv. Det tar inte mer än 2-3 dagar att montera ihop en stuga på 8-15m2.

  Användning av timmerstugor är normalt sett säsongbegränsad men med lite extra arbete kan du isolera byggnaden och förlänga perioden.

  Ett av dem bästa materialen för värmeisolering är mineralull av glasfiber, kommer förpackad i rullar eller skivor. Ett extra lager av polyamidmembran skyddar mot UV ljus och ökar lufttäthet. Detta material ändrar sin struktur beroende på relativ fuktighet. Dessa två material tillsammans fungerar utmärkt för isolering.

  Vid värmeisolering är det huvudsakligen 4 områden i en byggnad som behöver isoleras: tak, golv, väggar samt dörr- och fönsterkarmar.

  Isolering av golv

  Börja med att isolera golvet. Bästa grundtypen för en isolerad stuga är platta på mark. Innan du börjar med isolering behöver taket och takpappen vara på plats så att regn inte förstör isoleringsmaterialet och golvbrädorna. Av den grunden är det också smart att lämna golvbrädorna sist till och med i fall du inte isolerar stugan.

  Efter att stugan är färdigmonterad men innan golvbrädorna är på plats är det rätt tid att isolera golvet. Isoleringsmaterialet ska in mellan grundbjälkarna. Skivor av mineralull passar utmärkt till detta. Skivorna är också bra vindstoppare. Mät avstånden mellan grundbjälkarna och skär vid behov med kniv panelerna till rätt bredd.

  Mineralull panelerna får inte vara i direkt kontakt med marken för att undvika att panelerna blir fuktiga och att försäkra bra ventilation. För att lyfta upp skivorna från marken kan du till exempel använda ribbor mellan grundbjälkarna som du kan placera ullen på. Täck sedan med polyamidmembran för extra skydd mot vind. Efter det kan golvbrädorna monteras.

  golvisolering

  Dem flesta av våra medelstora trädgårdsstugor har 44mm tjocka grundbjälkar i vilket fall vi rekommenderar 15mm tjocka ribbor och 30mm tjockt mineralull så att skivorna är plant med grundbjälkarna, på vilka sedan det tunna skiktet av polyamidmembran ska placeras. Om utomhus temperaturen inte faller under 0 grader räcker det med 3cm tjockt mineralull och polyamidmembranet.

  Isolering av tak

  Efter att golvet är isolerat är nästa steg att isolera innertaket. För bästa resultat är det viktigt att shingles används på taket, det hjälper att hålla stugan fuktfri och vindsäker. Shingles i kombination värmeisolering möjliggör en varm stuga som står mot väder och vind. 40% av värmeförlust sker genom taket så det är därför extra viktigt att den isoleras väl.

  isolering av tak

  Var uppmärksam när du väljer mineralull att tjockleken på ullen ska motsvara tjockleken på läkterna. Ullen kan vara 2-3% tjockare men får ej vara tunnare.

  Till exempel så är takbjälkarna på dem flesta av våra modeller 15cm tjocka i vilket fall du kan använda ull  skivor eller rullar med tjocklek på 15-15,5cm. Mät avståndet mellan bjälkarna och skär ull bitar i rätt storlek. Dimensionerna på ullstyckena får vara 1-3% större än det exakta avståndet mellan bjälkarna så att isoleringen fyller hålet i sin helhet och sitter tätt.

  Lägg på polyamidmembran duk eller liknande för extra isolering. Efter det följer väggbeklädnaden där det finns många olika val, träbrädor, träpanel, plywood- eller OSB-skiva osv.

  Isolering av väggar

  Nu när golv och tak är isolerade är det dags för väggarna. Välj regeltjocklek efter hur tjock mineralullen kommer att vara. Om det lokala klimatet är kallt och mineralullen behöver vara 10cm tjock så ska också reglarna vara 10cm tjocka. I England, Tyskland och österrike räcker det ofta med 5cm tjock isolering. På vissa ställen i dessa länder behövs endast golv- och takisolering. I Sverige kan det dock vara kallare beroende på var i landet du befinner dig.

  väggisol

  Vanlig bredd för mineralull skivor och rullar är 50-60cm. Innan du monterar reglarna se bredd på ullen.

  Mellanrummet mellan reglarna borde vara aningen mindre än bredden på ullen. Det försäkrar att isolationsmaterialet sitter tätt och att hålet blir ordentligt fyllt. Täck väggen med polyamidmembranduken, och till sist med väggbeklädnad.

  Som sista steg, isolera dörr- och fönsterkarmarnas fogar. Vi rekommenderar vatten-avisande drevresma av glasull eller liknande. Eftersom trä är ett levande material som rör sig, samt växer och krymper beroende på temperatur, fuktighet och andra väderrelaterade förhållanden, särskilt 6-12 månader efter montering, borde inte hålet mellan karmar och väggar fyllas i för tätt. Under dem första månaderna är det möjligt att dörr- och fönsterkarmar må justeras några gånger. När drevremsorna är på plats kan du slutligen montera väggbrädorna.

  Nu är ditt trädgårdshus väl isolerat.

   

  scroll to top