När mörkret smyger på i höst- och vintertid är det fortfarande helt underbart gott att grilla och det har ju aldrig varit smidigare än med våra grillstugor. Tänk härliga fällar,, fina ljusslingor och härlig mat att grilla men det viktigaste av allt, gemenskap!
Vad är då härlig mat att grilla? Jo höstens tid är kålens tid, Grillad spetskål kan vara något av det godaste som finns tillsammans med ett tillbehör i form av kött, fågel, fisk eller varför inte en bit quorn.
Grillspett, varför inte låta familj och vänner vara med och delta i förberedelserna? Ha allt i skålar och låt alla göra sina egna spett med godsaker. Glöm inte att ha några goda såser till att doppa spetten i när dom är klara.
Varför inte fira nyår i din grillstuga? Grilla skaldjur dricka champagne och ha en fantastisk utsikt vid 00.00 slaget.
Är det svårt att grilla? Absolut inte, som med många andra saker så kan man göra det på sin egen nivå. Börja i liten skala och sen prova dig fram tills du själv och dom i din närhet kan utmärka dig till grillmästare.
Alla våra grillstugor och grillkåtor är utrustade med med en central träkolsgrill, ett bord monterat runt grillen, en justerbar rökhuv, en skorsten och ett skorstensskydd, samt fasta träbänkar. Alla våra lyxiga grillhus levereras med attraktiva och praktiska granitbord. Det ser elegant ut och förenklar rengöring.
När stugan är monterad är det viktigt att behandla träet, även runt fönster och dörrar. Detta är för att skydda din grillstuga vilket förlänger livstiden och du får njuta ännu längre av dina grillstunder.
Säkerhet är viktigt
Montera både kolmonoxid- och rökvarnare i din grillstuga och testa dem regelbundet. Fastän grillarna testas till stränga säkerhetsstandarder och är omgiven av granit råder vi till att ha en brandsläckare eller -filt i grillstugan som en extra försiktighetsåtgärd. Lämna aldrig en tänd eller glödande grill utan uppsikt. Håll barn och djur på avstånd från grillen.
Vad gäller då för regler?
Du behöver oftast bygglov om du vill bygga en ny byggnad, bygga till eller göra vissa andra ändringar. Ibland måste du göra en anmälan även om du inte behöver bygglov.
Miljöbalken anger regler för eldning i redan installerade eldstäder. Det händer att utsläpp från eldning leder till besvär för personer som bor nära hushåll där eldning sker. Det är den som eldar som är skyldig att se till att eldningen inte stör någon annan. Utsläppen påverkas av hur och vad du eldar.
Kommunens miljönämnd kan ställa krav på åtgärder för att begränsa störningarna från vedeldningen, enligt miljöbalken. I vissa besvärliga fall kan det leda till eldningsförbud.
I motsats till kraven i Boverkets byggregler, BBR, kan sådana krav även riktas mot befintliga eldstäder. En eldstad som i och för sig uppfyller kraven i BBR kan brukas på ett sådant sätt att användningen är otillåten enligt miljöbalken.
För att få reda på om det du vill bygga kräver bygglov eller anmälan kontakta din kommun.